Pelo bueno: afro-borinquen kovrdžava iskustva kose | BA.inspinre.com
Stil

Pelo bueno: afro-borinquen kovrdžava iskustva kose

Pelo bueno: afro-borinquen kovrdžava iskustva kose

Pokret prirodna kosa nije nova, ali je dobila zamah u posljednjih nekoliko godina za kovrčave kose žena pravi društveno-političke i samo potvrdivši izjavu.

Očekivanje da ispravim prirodno kovrčave kose jer izgleda 'ljepše' ili 'više upravljati' proizlazi iz kolonijalizma, kada su favorizovani lakši kolegama kožu zbog svojih evrocentrične karakteristikama. To uključuje silkier i ravniji kosu. Ova dogma se tvrdi da ovaj dan od strane medija i članova porodice, posebno one Afrike i Latinske porekla.

Razgovarali smo sa Paula Ramirez, afro-Borinquen književni umjetnik, pjesnik, i pedagog iz Bronxa o svom iskustvu sa Pelo Bueno fenomen, jer ona tumači u ovom videu. Evo šta je rekla.

load...

Kao mlada žena koja sebe identificira kao crna Borinquen, mnogo mojih procjena fizičke ljepote i ljubavi prema sebi je uvijek uključen kose u jedan ili drugi način. Ja stalno osporio ideale koji bi me osjećati stigmatizirana ili ne vrednuju zbog koje imaju prirodnu kosu. Ja bih se uhvatio za glavu kada bi moja baka hvala Bogu za što mi nije dao kinky kovrče da nije imala ni vremena ni strpljenja za upravljanje.

Tokom praznika moja majka će insistirati da obavite svoju kosu jer sam imao 'kose bueno i nije me da' zanemarivanja 'it, [i ja bih] kraju izgledaju kao moj tamnije članove kože porodice i prijatelja. Ja bih ih čuti kako govore stvari poput, 'Oye nena Gracias a Dios que usted tiene lo que se llamen dobru kosu,' 'Baby girl nemoj plakati! Mami, imate dobru kosu. Obećavam će sušara ne gori, 'ili' Mira ESE tipo con el cabello fino. Que lindo! Dobru kosu, wow! '

Odrastao sam projektovanje puno tih nesigurnosti na sebe - to je proizašla uglavnom iz moje zajednice obitelji i prijatelja.

Kao što sam odrastala počeo sam da više svjesnog napora da se iskreno volim sve fizičke atribute koji se identifikuju sa svojom kulturom. Rano u svojoj mladosti, odlučio sam da ne bih naučiti kako da ispravi svoju kosu kao moji prijatelji i rođaci. Ako je moja mama htela da imam ravnu kosu, ona će morati platiti za to. To je tada postao mnoge bitke o tome lijen i nemaran i ne ide na frizerski salon u nedjelju ujutro s njom. Kada sam radio prate nju, ona bi rekla naša frizera i svako ko bi slušati kako luda sam bila za koji žele da nosim kovrče svaki dan.

U mojoj ranoj odrasloj dobi, istraživao sam praktične načine brige za moje kovrče. Kokosovo ulje, shea Baterse, pregib kreme i satena kape su moji poroci. Išao bih na vodovodnu ljepotu i prosvirati mizernih provjere na proizvode za njegu kose. Doslovno tendenciju da moju kosu i srerujemo to mi je omogućilo da formiraju vezu sa samim sobom da zamenjena osjećaje žele izgledati na bilo koji način, ali svoju. Do današnjeg dana, trudim se da se bave brigom o sebi što je više moguće.

load...

Kao zagovornik za kovrčave kose ja sam isto tako jasno da dio ljepote kao crnkinja je da imaju mogućnost svestranost kada je u pitanju moja teksture - kovrče, AFROS, obrta, Locs, pletenice, pletenice, čvorova, šije ins, ekstenzije, perike, plete, Stalni, Tubis, a udarac izlasci su dio mog Black Girl Magic.

Ohrabrujem moj mladi studenti svaki dan nositi svoju kosu kao simbol ponosa i ljubavi. Moram ljudi shvate da voli sebe ima mnoge oblike. Ne morate biti #teamnatural ili #teamsalon kako bi se osjećati nevjerojatan ili izgledaju čarobno. Mi smo to radili kad smo odlučili da se probudi tog jutra.

Pročitajte: 4 razloga zašto mislim da je prirodno kovrčavu pokret nije samo još jedan trend

load...