Kationski surfaktanti u uvrtanim proizvodima za negu kose | BA.inspinre.com
Stil

Kationski surfaktanti u uvrtanim proizvodima za negu kose

Kationski surfaktanti u uvrtanim proizvodima za negu kose

Povremeno rasprave nastaju u kosi zajednici proizvoda fokusirana u vezi nekoliko kationski tenzidi, kao što su cetrimonijevog klorida, behentrimonijevog methosulfate i stearamidopropyl dimetilamina.

Za dobar razloga, INCI (International nomenklatura kozmetika Sastojci) imena ovih molekula su često zbunjeni s silikone, sulfat deterdžente i konzervansa. To može biti iznenađujuće čuti da je "sulfat" je poželjan uređaj agent za mnoge ljude. Kratak pregled različitih vrsta tenzida i njihove razne aplikacije, kao i bliže ispitivanje kationskih tenzida posebno čini korisnim da donese neke jasnoće u konfuziju.

Šta su površinski?

Tenzidi su molekule koje posjeduju dual-polariteta, koji imaju obje hidrofobne (voda mrzi) i hidrofilnih (voda ljubavi) segmenata. Iako hidrofobnim je termin koji se najčešće koristi za opisivanje ne-polarne supstance, termin lipofilni (voli ulje) je možda preciznije deskriptor, jer oni ne toliko vode mržnje kao vole ulja. Jedinstveni kvalitet bića i lipofilne i hidrofilne je opisan kao amfifilnih. Molekule koje su amfifilnih karakteristično imaju dugu segment koji je ne-polarnog ugljovodonika lancem i polarne glave grupa koja se može jonski napunjena ili ne.

load...

Zbog jedinstveno polarnih svojstva vode, potapanje jednog amfifilnih molekula u vodenom rezultati rješenje u vrlo zanimljivo ponašanje. Molekule vode imaju jake međumolekularne vodikove veze koja stvara predvidljive geometrijske strukture unutar većinu tekućine. Ovo vodikove veze formira čvrsto protezao molekularni film na granici između zraka i tekućine. To daje vode svoje karakteristično visokog napona površinu. Postavljanje molekula sa hidrofobnim svojstvima u tom okruženju ometa da lokalne strukture, tako da voda isključuje hidrofobnih molekula iz rastvora gurajući ga na površinu.

Sigurno ste svjedoci sami kad ste vidjeli prikaz duge ulja na površini lokvi vode. Šta se dešava kada molekula ima i hidrofilni dio i hidrofobni dio je da polarni grupa glava solvated u rastvor odmah ispod interfejs vazduh-voda, dok se hidrofobni rep grupa štrči iznad površine. To remeti vodikove veze na površini vode, što značajno smanjuje napetost površine. Iz tog razloga, amfifilnih molekula se kaže da su "površinski aktivnih tvari" i nazivaju se tenzida.

Na kraju, ako se poveća koncentracija amfifilnih materijala, površine rješenje postaje zasićena i intrigantan se događa. U cilju očuvanja što više polarne strukture vode kao moguće, amphiphile molekule objedinili zajedno u male sfere u većinu rješenja, s hidrofobnim dijelovima grupisani u centru sfere, koja je okružena hidratacija ljuske sastoje polarnih grupa glavu. Ovi zapanjujući agregati nazivaju micele, te su osnova za mnoge biološke funkcije. Oni su također korisne za mnoge funkcije, kao što su čišćenje, stabilizacija emulzija, ciljane i / ili kontrolisane isporuke oslobađanje droge, formiranje likvidnih kristalnih struktura i mnoge druge aplikacije.

Vrste površinski

Ove vrste tenzida, kao što su kokamidopropil betain se vrednuju jer blage i na kožu i kosu. Oni također pružaju pjena za jačanje do šampona koji sadrže anionskih tenzida, koji poboljšava sapunicu, vlasništvo preferiraju mnoge potrošače.

Surfaktant molekule se klasifikuju prema jonske zadužen hidrofilnih grupa glavu. Ovih klasa se sastoji od anionskih, kationski, neionskih i zwitterionic tenzida. Jonske tenzidi su dostupni u obliku soli s odgovarajućom alkalnih metala ili amonijev counterion. Nejonski tenzidi obično imaju nekoliko ponavljanja jedinice etilen oksida kao hidrofilna polovina. Dual-napunjena (zwitterionic) tenzidi imaju korisnost u proizvodima za njegu kose. Mnogi polimeri imaju amfifilnih kvalitetama, kao i, i oni su vrlo zanimljiv u svojim svojstvima. Međutim, u ovoj diskusiji, zbog kratkoće i fokus, mi ćemo ograničiti naš ispitivanje tenzida na one koji su mali molekuli, i isključuje diskusiju o polimernih tenzida.

load...

Anionskih tenzida, kao što je natrijev lauril sulfat, amonijev laureth sulfat i natrijev cocoyl isethionate nosi negativni naboj na polarne grupe glavu. Ovi materijali su obično uključeni u šampon formulacije za njihov detergentnost svojstva. Oni su vrlo efikasan u uklanjanju prljavštine i ulja iz kose i vlasišta. Mnogi potrošači s delikatnim, kovrčavu kosu naći te da je previše sušenje i štetne za čestu upotrebu, i oni su ili traže šampone sa različitim tipovima tenzida ili odlučiti da koristi čišćenja uređaja.

Nejonski tenzidi su oni, kao što su decil glukozid i PEG-10 laurat, koje nemaju zaostala električni naboj na sve. Ove tenzidi mogu obavljati različite funkcije u formuli, kao što su stabilizacija emulzija, blaga detergentnost i modifikaciju viskoznosti.

Zwitterionic (ili amfoterni) tenzidi su dual-napunjena (ima i pozitivne i negativne naboj molekula). Mnogi prikaz pH-zavisne ponašanje punjenja, ima jedno punjenje na nižim pH i suprotno punjenja pri višim pH-a. Ove vrste tenzida, kao što su kokamidopropil betain se vrednuju jer blage i na kožu i kosu. Oni također pružaju pjena za jačanje do šampona koji sadrže anionskih tenzida, koji poboljšava sapunicu, vlasništvo preferiraju mnoge potrošače.

Kationski tenzidi kao što su cetrimonijevog klorida i stearamidopropyl dimetilamina, imaju pozitivan naboj na glavi grupe. Sastav molekula može varirati, ali je tipično masna, kiseline izvedene, hidrofobni rep sa glavom grupa sadrže azot. Grupe sadrže azot može biti tercijarni ili kvartarnih amin. Obično ovi tenzidi su ili alkil amin soli ili alkil Amonijak soli.

Sve u svemu, kationski tenzidi doprinijeti mnogo odličnih svojstava kako šampona i uređaja.

Ono što Katjonski Surfaktanti Osim

Kationski tenzidi, kao i njihove kolege, su prilično svestran, zbog amfifilnih karakter. Međutim, umjesto da se koristi prvenstveno za detergentnost, kationske površinski aktivne češće koriste za vrlo različite aplikacije, posebno u proizvodima za njegu kose. Možda je najvažnije koristi kationske površinski aktivne u njegu kose je kao agenti uređaj.

Možda se sjećate da je površina kose ima ukupnu negativni naboj, koji postaje češći ako je oštećen kutikule. Grupe čelu tih kationskih tenzida doživjeti elektrostatičkog privlačenja, ovim negativno nabijene stranicama i adsorbovati na površinu kose. Hidrofobni dio surfaktanta molekula leži ravno po površini kose, formirajući film koji zaglađuje kutikule. Ovaj film ima više efekata, uključujući smanjenje statičkog, smanjenje češljanje snage, povećanje ugodan taktilni osjećaj kose, a smanjenje u formiranju zamršeno. Kationski tenzidi koristi za te svrhe su takođe kaže da je pomagao u zadržavanje boje za umjetno obojena kosa.

Alkil Amonijak soli, kao što su cetrimonijevog klorida i behentrimonijevog methosulfate je utvrđeno da se izgradi na površini kose nakon više namjena. Oni mogu biti prilično teško ukloniti jednom se to dogodi. Oni su također nespojivi sa anionskih tenzida u šamponima, jer nerastvorenim kompleks u otopini. Još jedan nepoželjan imovine za upotrebu u šamponima je da oni pritisnuti sposobnost funkcionalnost u takvim formulama. Iz tog razloga, oni su najviše preferira u uređaj proizvodima.

Alkil amin soli, kao što su stearamidopropyl dimetilamina zapravo apsorbuje na površinu kose u manjoj mjeri nego što je kvartara jedinjenja. Oni su također lakše isprati i ukloniti, a time i manje učestalost neželjenih akumulacije. Alkil amini se mogu neutralisati u soli preko dodatak malih količina slabih kiselina, kao što su limunska, mlečna ili propionske da formiraju odgovarajući ester (stearamidopropyl dimetilamina laktata). Ove neutralne soli su sasvim u skladu s anionskih tenzida i ne ometa formiranje pjene, što ih čini vrlo pogodan za upotrebu u uređaj šampona.

Kationski tenzidi su također vrlo korisni za emulzija i topljenja i hidrofobnih aditiva, kao što su silikoni. Oni su to postigli po encapsulating ne-polarnog materijala unutar unutrašnjosti njihovih micelarni struktura. Kada se rješenje razblažen vodom pod tušem, u micele struktura razbiti, olakšava nanošenje agent uređaj na površinu kose. To im omogućuje da obavljaju više funkcija u istu formulu; emulzija stabilizator kao i uređaj agent.

Sve u svemu, kationski tenzidi doprinijeti mnogo odličnih svojstava kako šampona i uređaja. Oni mogu biti efikasni blaga sredstva za čišćenje u uređaj, zbog svoje surfaktant strukturu, ali je njihov najvredniji doprinos je kao formira film uređaj agenata. Oni su rastvorljiv u vodi, ali kvartara razne vezuju prilično čvrsto na površinu kose i može izgraditi, pa budite svjesni potencijala za to pitanje. Alkil amini kao da ne postoji značajna mana za kovrdžave djevojku ili momka, a mnogi korisnici prijavljuju uživaju njihove efekte.

Brzo Round-Up

Alkil-quaternized amonijeve soli:

 • Stearalkonium klorid
 • Cetrimonijevog klorida
 • Cetrimonijevog bromid
 • Behentrimonijevog methosulfate
 • Behentrimonijevog klorid
 • Benzalkonium klorid
 • Cinnamidopropyltrimonium klorid
 • Cocotrimonium klorid
 • Dicetyldimonium klorid
 • Dicocodimonium klorid
 • Hidrogenirana Palm trimethylammonium klorid
 • Lauryltrimonium klorid
 • Quaternium-15
 • Quaternium-22

Alkil amina ili amin soli:

 • Stearamidopropyl dimetilamina (laktata, citrata, propionat)
 • Isostearamidopropyl dimetilamina
 • Isostearamidopropyl morfolina
 • Wheatgermamidopropyl dimetilamina
 • Behenamidopropyl dimetilamina
load...