Da li su esencijalna ulja opasna? | BA.inspinre.com
Stil

Da li su esencijalna ulja opasna?

Da li su esencijalna ulja opasna?

Ako ste strastveni DIYer i ljubitelj aromaterapije, sigurno znate o eteričnim uljima.

Također poznat kao eterična ulja, eterična su vrlo koncentriranim tekućine potiče od biljaka koje sadrže njihove arome. Oni sadrže suštinu postrojenja i dobijaju se proces ekstrakcije koji koristi uglavnom pare.

Eterična ulja se mogu naći u gotovo sve, od kozmetičkih proizvoda na parfeme na hranu. U prošlosti su se također u velikoj mjeri koriste za medicinski razlozi za liječenje širokog spektra problema od bolesti kože do raka. Danas je upotreba eteričnih ulja u zapadnoj medicini gotovo da ne postoji; Međutim, oni su naširoko koristi kao aromaterapija u alternativnu medicinu.

Prema podacima američkog National Library of Medicine Nacionalne studije, timol ima antiseptička svojstva. Mentol proizvodi osjećaj hladnoće, dok je ulje čajevca može se koristiti kao baktericidno. Svi ovi također mogu napraviti pozitivan utjecaj na kontaktni dermatitis i akne. Eterično ulje grejpa se koristi u mnogim prirodne kozmetike, jer je snažan očuvanje sposobnosti.

load...
Kada je čisto eterično ulje, postoji veći rizik od toksičnosti kada se koristi interno ili nanose na kožu.

Rizik

Biti tako koncentriran, eteričnih ulja može biti otrovan i opasan. Kada je čisto eterično ulje, postoji veći rizik od toksičnosti kada se koristi interno ili nanose na kožu. Čistih eteričnih ulja treba koristiti s velikim oprezom, ili samo za aromaterapiju. Primijeniti čisto na tijelu mogu izazvati crvenilo, kontaktni dermatitis, teške alergijske reakcije i hepatotoksičnost. Eterična ulja dobijena od citrusnog voća može uzrokovati fotosenzitivnost i trskom kada se primjenjuje u toku dana. Eterična ulja su lipofilni - mogu se razrijediti samo u ulju ili etanola.

Ako ste vlasnik ljubimca, budite oprezni - eterična ulja mogu biti izuzetno toksični za naš mali krzneni prijatelji. Isto tako, ako ste očekivali majka, izbjeći pomoću eteričnih ulja. Ne postoji dovoljno dokaza i istraživanja koja garantira da se mogu sigurno koristiti tokom trudnoće.

Miješati s baznog ulja, prvi!

Kada se koriste eterična ulja kod kuće, preporučujem razvodnjavanje nekoliko kapi eteričnog ulja u baznog ulja poput jojobe, kokosovo, maslinovo, bademovo, grožđa, ili arganovo ulje. Nikada ne trljati čisto eterično ulje direktno na kožu; ako ne dobijete kontaktni dermatitis odmah, to bi moglo senzibilizirati kožu na duge staze, ostavljajući dermis oslabljen i ne može da se bori protiv uobičajene patogene okoliša kao dermatofita.

Nikada ne trljati čisto eterično ulje direktno na kožu

Kada se koristi ispravno, eteričnih ulja može biti od velike koristi za naše kose. Po mom mišljenju, najbolji baznog ulja je ulje jojobe, jer je najsličniji prirodnom sebuma naše kože, ali evo liste drugih zajedničkih eterična ulja i njihove koristi, u skladu sa Aroma zona.

  • Grejpfrut ulja: Ovo se koristi kao spasavanje u prirodnu kozmetiku.
  • Bay St. Thomas eterično ulje (Pimenta racemosa): Pomaže vratiti prorjeđuje i usporava gubitak kose od prirodno povećavajući stopu rasta.
  • Nard jatamansi eterično ulje (Nardostachys jatamansi): Ovo ulje također povećava stopu rasta kose.
  • load...
  • Rosemary eterično ulje (Rosmarinus officinalis): Ovo je odličan u dovođenju sjaj ka tamnijoj boji kose i stimulira vlasište, previše.
  • Ylang ylang eterično ulje (Cananga Odorata Totum): To čini kosa reflektira svjetlost sve više i proizvesti jači niti.
  • Bergamot eterično ulje (Citrus bergamia): Kao i svi agrumi eteričnih ulja, ovaj odaje fotosenzitivnost. Koristite ga u noći ili izabrala sorte, bez furocoumarins.
  • Eterično ulje kamilice (Chamaemelum Nobile): se koriste za postizanje zlatne reflekse, posebno na plavu kosu.
  • Cedar eterično ulje (Cedrus Atlantica): To tretira pitanja vlasišta kao perut i pomaže da rastu zdrava, jača kosu.
  • Curcuma (Curcuma Longa): To je bogata antioksidativna svojstva, može se sigurno koristiti na obojenu kosu da produže živost često je boje.

Još jedan brz način da se sigurno koristiti eterična ulja je sipati par kapi u apoteci uređaj: ćete pretvoriti jeftin proizvod u jednu od 5-star!

Kako koristiti eterična ulja? Koji su vaši favoriti?

Pisac Nora Huber (poznat i kao Shalimarcat) je trenutno dermatologije i plastične operacije stanovnik.

load...