Zwitterionski surfaktanti: Blaža alternativa? | BA.inspinre.com
Šminka

Zwitterionski surfaktanti: Blaža alternativa?

Zwitterionski surfaktanti: Blaža alternativa?

U posljednjih nekoliko mjeseci, uzeli smo jedan pogled u dubinu na strukturu i svojstva kationskih i neionskih tenzida. Još jedna zanimljiva kategorija tenzida koristi iu kose i njegu kože su zwitterionic, onima koji prirodno imaju dva optužbe na molekulu, i pozitivne i negativne. Ovi su atraktivne za formulator zbog svoje sklonosti da poveća efekte drugih tenzida u otopini, kao i sposobnost da se ublaži nepoželjne osobine nekih tenzida, kao što su iritacija kože i tendencija da se skine kosu i kožu od previše vlage. Jedan poznati tenzida ovog tipa je kokamidopropil betaina, koji je cijenjen od strane mnogih kovrčave kose potrošača za svoje blag, ali efikasno, čišćenje sposobnosti.

Šta su oni?

Zwitterionic tenzida (također: amfoterni tenzidi) odlikuje imaju dva različita i suprotna naknade za molekulu na bilo susjednih ili ne-susjednih stranicama. Prisustvo i pozitivne i negativne zadužen čini molekulu ukupne neutralno-naplaćuju po neutralnim pH. Neke vrste zwitterions su podložni pH promjene u rješenje i može postati potpuno kationski ili anionski u kiseli ili bazni okruženjima. Pozitivno nabijene site je obično quaternized amonijev ion, ali može biti i phosphonium ion, dok je negativno nabijene stranice može biti jedan od različitih anionskih grupa, kao što su sulfat, karboksilat, ili sulfat. Postoji nekoliko zajedničkih kategorija zwitterions koristi u formulacijama za njegu kose, kao što su betaini i amphoacetates.

load...

U principu, amfoterni tenzidi su utvrđeno da su kompatibilni sa drugim tenzidi i polimera, uključujući i silikone. Formiranje samokonstruktivna kompleksa između amfoterni tenzidi i polimera ili anionskih tenzida je uočen i utvrđeno je da prenese zanimljivo osobine rješenja sadrže te molekule. Amfoterni tenzidi smanjiti statički u kosi smanjivanjem njegove površinske gustine punjenja. S obzirom da je interakcija između kose i zwitterionic tenzidi su prije svega fizički, nego jonske, oni se lako ispira i ukloniti sa površine kose. Oni su pronađeni za smanjenje kože i iritacije očiju zajednički drugim tenzidi, posebno sulfata. Oni također mogu povećati pjenjenja performanse anionskih tenzida sistema preko različitih mehanizama, bilo povećanjem brzine kojom se formira pjena (treperi), poboljšanje gustoće i luksuzan dojam pjene, ili povećanjem stabilnosti pjene (dugovječnost).

Vrste amfoterni tenzidi

U betaina porodica zwitterions posjeduje pozitivno-negativno glava grupe strukturu trimetil glicina (Betain), amino kiseline izvedene iz šećerne repe. Hidrofobni rep grupa može biti ravna lanac alkil grupa (kao što je u coco betaina), ili može sadržavati amido grupa, kao što su kokamidopropil betaina. Ostali betaini uključuju lauramidopropyl betain oleamidopropyl betain ricinoleamidopropyl betaina, cetil betaina i dimera dilinoleamidopropyl betaina. Dodatne varijante su sulfobetaines, hydroxysulfobetaines i sultaines. Betaini su otpornije na zadebljanje preko dodatak soli od svojih anionski rođaka. Iz tog razloga, kako bi se postigla ugodno debljine proizvod, dodatak viskoznosti za jačanje polimernih aditiva može biti potrebno, što može povećati troškove i složenost formule.

Kokamidopropil betaina je posebno vrednuje za što je odlična cosurfactant za natrij lauril sulfat, ali je i blagi sredstvo za čišćenje u sebi. Studije su pokazale da uklanja silikone iz kosa veoma efikasno, bez isušivanja kose. Također je dokazano da se poboljša topljivost natrijuma cocoyl isethionate, izuzetno blag, kremast i emolijentno surfaktanta. Kombinacija ova dva ima potencijal za stvaranje izuzetno nježan i šampon.

load...

Betaini su otpornije na zadebljanje preko dodatak soli od svojih anionski rođaka. Iz tog razloga, kako bi se postigla ugodno debljine proizvod, dodatak viskoznosti za jačanje polimernih aditiva može biti potrebno, što može povećati troškove i složenost formule.

Specifične betaina odabrani mogu imati značajan utjecaj na viskoznost, pjenjenja ponašanje i detergentnost finalnog proizvoda. Kako bi se izabrati najbolje betaina za nju svrhu, formulator moraju biti upoznati sa osobinama svakog njenog opcija i kako svaki komunicira sa ostalim sastojcima u svojoj formuli. Ona će uglavnom imaju za cilj na umu u vezi sa fizičkim svojstvima, čišćenje snagu i troškova njene formule i sve one će faktor u odluci. Srećom, za potrošače, primarna briga je kako je proizvod misli na kosu i kako se kosa ponaša potom i razlike ne bi trebala biti ogromna između različitih betaini. Trenutno, kokamidopropil betaina je jedan najčešće vidi na etiketama i na odgovarajuće formulacije, i prilično blag za kosu i kožu.

Ostale porodice zwitterions se koriste u formulacijama. Oni postaju češći i njihovo zanimljivo svojstva su istražene i kao kompanije nastavljaju rad na razvoju ne-sulfat-based čišćenje platforme. Neke poznate one možda imidazolin derivata alkylamphoacetates kao što su dinatrijev lauramphoacetate, kao i alkylamphopropionates. Ovi materijali dijele mnoge korisne i nježan svojstva porodice betaina.

Sve u svemu, zwitterions su zanimljivu klasu tenzida sa potencijalom za veći rast u primjeni, posebno za kovrčave kose, koji je potreban još nježan pristup čišćenje.

Moć potrošača

U posljednjih nekoliko godina, došlo je do sve veće potražnje za bez sulfata i blaže šampone i proizvode za čišćenje, posebno u kovrčave kose stanovništva, kao što smo naučili štetu koju može učiniti teškim tenzida. Kao formulatori i dalje odgovoriti na pritisak od potrošača za alternative čišćenje sistema sulfat-based, možemo očekivati ​​da vidimo sve veći broj proizvoda oslanjajući se na blaži čišćenje svojstva zwitterionic tenzida. Oni su manje šanse da se skine kovrdžave kose svoje prijeko potrebne vlage i može priopćavanje svilenkast osjećaj za kosu kada se koristi s drugim sastojcima. Potraga patent otkriva da naučnici rade na razvoju više polimer-zwitterion sistema, koji bi trebalo da na kraju koristi korisnik krajnji proizvod pružajući svojstva za poboljšanje performansi. Na ovom tržištu potražnje, potrošači moći da vozim istraživanje i razvoj novih proizvoda je prilično izuzetan i ne treba potcjenjivati.

Zajednice kao što naturallycurly.com imaju glas! Pa šta misliš?

Žele više?

  • Kationski površinski u Kovrčava proizvodi za njegu kose
  • Unutar Curly Girl Beach Bag
  • Tekstura perspektive: Ravnanje kose
load...