Ženska gubitak kose: Nemojte se ljubiti zbog ljubavi | BA.inspinre.com
Šminka

Ženska gubitak kose: Nemojte se ljubiti zbog ljubavi

Ženska gubitak kose: Nemojte se ljubiti zbog ljubavi

U vremenu kada se lako raspravlja Botox dermatologa i brazilski waxers, postoji nekoliko ljepotu tabua otišao.

Iako svakako izgleda kao da smo ga vidjeli sve (zdravo Kardashian bikini liniju!), Jedna stvar koja se i dalje guraju pod tepih, da se tako izrazim.

"Gubitak kose kod žena je drugačija, jer za razliku od muškaraca, žene se ne očekuje da ćelavi", objašnjava Robert Bernstein, MD, osnivač prestižne Bernstein Medicinski centar za dlaka restauriranje u New Yorku.

Ali dok stigme povezane sa ženskim gubitka kose i prorjeđivanje čini predmet osjećati tabu, to je izuzetno zajednička pritužba. "Postoji zabluda da je gubitak kose kod žena je rijedak," Bernstein se nastavlja. Istina je, 30 posto žena će doživjeti neki oblik ispadanja, bez obzira da li oni izigram o tome na Facebook-u ili ne.

load...

Dopunjujući pitanju? "Za žene, uzroci mogu biti složenije pitanje", kaže on. Vaš skalp sadrži oko 100.000 vlasi, a vi općenito izgubiti oko 100 ih svaki dan. Ali ono što iznos gubitka kose je normalno? Evo šta se zaista događa, a ono što možete učiniti o tome.

Ono što daje?

Suočimo se: Kada je u pitanju fizičke promjene, sušilo za razrjeđivanje je alarmantna, i gubitak kose? Pa, to je samo stvarno poražavajući. To je rekao da je jedan od najvažnijih stresan neželjene efekte hemoterapije, a svako ko je izgubio pramen kose može odnositi na prateći osjećaj šoka i nemoći.

Psihološki, to je razlikuje od ostalih takozvanih ljepote svijetu "probleme", kao što su piling nokti ili čak bubuljice, ali baš kao i bore, kosa jednostavno ima tendenciju da tanki sa godinama. Još jedna česta pritužba je da kosa izgleda jednostavno prestati rasti, što je potpuno u vezi.

"Uz žena, ne može biti uzroka", kaže Bernstein. "Morate da provjerite za medicinske probleme."

"To može samo biti sporije raste zbog [s godinama], ciklusi rasta postaju kraći", kaže dr Bernstein.

Evo dogovora: Stručnjaci nazvati starosti početka razrjeđivanje "minijaturizacije", koji se odnosi na progresivno smanjenje promjera i dužine kose vratila je. Ovo se dešava barem dijelom zbog androgena kao što su dihidrotestosteron (ili DHT), derivat muškog hormona testosterona koji uzrokuje folikula doslovno smanjiti u promjeru. Ovaj tip kose prorjeđivanja se odnosi na asandrogenic alopecije, a javlja se na jednak obrazac širom vlasište. A ako ovo zvuči loše, smatrajte se sreće dame, jer za muškarce (i neke žene), ovo stanje obično manifestuje kao više različitih obrasce ili "zakrpe" ćelavosti, koja teži da bude mnogo više primjetno.

Ovo hormonski veza je također jedan od načina da se prorjeđuje može biti komplikovanije za dijagnozu kod žena. Trudnoće, ciste na jajnicima, lijekova, emocionalni ili fizički šok i kontrola rađanja pilule mogu utjecati na nivo hormona.

load...

"Uz žena, ne može biti uzroka", kaže Bernstein. "Morate da provjerite za zdravstvene probleme. Na primjer, policističnih jajnika bolest može pogoršati androgena i manifestuju kao prorjeđivanje, u tom slučaju mogli liječiti stanje sa androgena blokator kao što je spironolakton. "

VIŠE OD YOUBEAUTY: gubitak kose Can signala Zdravstveni problemi

Nasljednost također igra ulogu u prorjeđuje i gubitak za oba spola. Ikada čuo ideju da ako ćelavost radi u muškaraca na strani majki vaših, muški okot padne ćelav previše? Evo iznenađujuće najnovije informacije o priči da bapske ': Dr. Bernstein tvrdi da ćelavost na obe strane porodice mogu biti indikativne za gubitak genetske kose obzira da li ste muško ili žensko.

Ako ste ikada primijetili alarmantan iznos od kose - govorimo o pramenovima - u odvod ili na četku za kosu, mislim da unazad nekoliko mjeseci. To je zato što ovaj tip gubitka, pod nazivom telogena effluvium, nastaje kada trauma izaziva kose u fazi rasta da se prebace na prolivanja faza, obično oko šest tjedana do tri mjeseca nakon događaja. A "trauma" se može definirati kao velike operacije, porođaja, ili da, ukupno stres Freakout. Iako postoje slučajevi ovog kao hronični poremećaj, srećom, je rasterećenje faza je obično reverzibilna.

Postoje mnogi drugi, manje uobičajene vrste gubitka ženske kose (pogledajte Dr. Bernstein super obrazovne stranice, koja nudi opsežne detalje) koji se može dijagnosticirati doc koji može da upravlja sa "pull test" da bi se ispitala faktora kao što su promjer folikula i šta rast fazi pojedinac niti su u.

Ono što mu pomaže, šta ne

U posljednje vrijeme, čini se nekoliko pripadnika ljepote industrije probudili i odlučili su se početi marketing gubitak anti-kose i anti-prorjeđivanje proizvoda za žene. Ali kupac čuvajte Prema Dr. Bernstein, jednostavno nema znanstvenih dokaza da je bilo koji od ovih trendi novih sastojaka i biljnih izmišljotine rad. Recept Propecia, također poznat kao finasterida, koji pomaže da se smanji nivo DHT kod muškaraca, "nije odobrila FDA za žene", kaže on. "Neki doktori ga koriste, ali postoje neke naznake da je to ukazuje na probleme dojke, tako da ne preporučujem." A dva posto minoxidil proizvod, poznat over-the-counter kao Rogaine, može pomoći, ali dosljednost je ključ: " to mora da se redovno koristi; barem jednom dnevno, ako ne i dva puta. "

Dok je logičan korak može izgledati da se dodavanjem ekstenzije za kosu, osim ako su clip-u, a vi vjerski odvesti ih u večernjim satima, oni će oštetiti samo kosu, pa čak i izazvati više razrjeđivanje.

U ekstremnim slučajevima, neke žene su kandidati za Folikularna Unit Extraction (FUE) transplantacija kose, postupak kojim kosa se uklanja direktno od davaoca području vlasišta i kalemljene na tankom ili ćelav mjesta. Najnovija tehnologija? Budući da je proces implantat je toliko precizan, novi uređaj koristi sliku vođena robotske ruke da se obavio posao.

Možda je još važnije, evo šta ne treba raditi ako ste u potrazi za sprečavanje gubitka kose ili ne žele da se napravi loše stoje stvari gore. Dok je logičan korak može izgledati da se dodavanjem ekstenzije za kosu, osim ako su clip-u, a vi vjerski odvesti ih u večernjim satima, oni će oštetiti samo kosu, pa čak i izazvati više prorjeđivanje i gubitak preko agresivan trljanje i povlačenjem, što je također naziva vuča alopecija. Iz tog razloga, također žele izbjeći uske kike, rajfova, pletenice i bilo frizuru ili pribora koji može povući niti protiv vlasište. Umjesto toga, dr Bernstein preporučuje površno zadebljanje preko Toppik, a lako dostupnih kozmetičke keratin vlakana koji se vezuje za vlasište i kosu kada ga tresti na prorjeđivanje područja i čini se pojaviti još puna.

I još jednostavnije rješenje? Promijeniti svoju ulogu i posvijetliti kosu. "Iskreno, ja kažem pacijenata koji grooming može potrajati [ih] dug put", rekao je Bernstein. Dok jednostavno prebacivanje dijela radi za očiglednih razloga, on ističe da je boja tiče, "ljudi imaju tendenciju da idu tamnije. Misle da će prikriti problem, ali naglašava samo to. Svjetlost reflektira više od svjetlosti, tako da je lakši kose daje manje kontrast između kose i vlasišta. "Osim toga, svjetlo minival ili val će dati kosi više tijelo i čine ga izgledaju deblje, i česte frizure će pomoći spriječiti lom.

VIŠE OD YOUBEAUTY: gubitak kose Linked bračnom statusu

Što se tiče održavanja kose imaš, ne zanemariti "root" problema -. Skalpa "Zdrav vlasišta je kao važne za zdravu kosu kao zdrave desni su za zdrave zube", kaže David Kingsley, Ph. D., a trichologist i autor knjige, kosa-Loss Cure: A Self-Help Guide. Iako je rijetko pitanja vlasišta izazvati razrjeđivanje ili gubitak, stanja kao što su masnoće ili suhoća može u potpunosti utjecati na način kosa izgleda.

"Masni skalp će kosa izgledati mlitavo i tanak", Kigsley ističe. On je također preporučuje što promjene u ishrani: smanjiti mliječni proizvodi i masne hrane, jer oni mogu uzrokovati više ljuštenja, i da se testira na nedostatak željeza. (On je također čini maska ​​i vlasište terapija za gubitak kose.) I na kraju, kao što je kosa stanjuje, ima tendenciju da se lakše probije kao dobro. "U premaz koji drži u vodi postaje kosu i krhki", kaže dr Bernstein, pa budite sigurni da i uslov da zadrži niti hidrirana i zdrava. Na kraju krajeva, vi vlaže lice koja popunjava daleko izgled onih navedenih bora, zar ne?

load...