Vlagomeri, vlaga i negu kose | BA.inspinre.com
Šminka

Vlagomeri, vlaga i negu kose

Vlagomeri, vlaga i negu kose

Promjene u vremenu zahtijeva modifikacije na svoj režim za njegu kose, kako bi se držati kosu izgleda i osjećaj u svom najboljem izdanju. Ali, kako znate šta treba da koristite i kada? Ovaj članak će poslužiti kao temelj za ono što vam je potrebno da shvate kako bi se odabrati ispravan proizvoda za kosu u bilo koje doba. To zahtijeva dobro razumijevanje ovlaživača: kako oni rade, njihove svrhe i kako su relevantni za kosu.

Šta su ovlaživači?

Ovlaživači se koriste u kose i njegu kože proizvodi za promociju zadržavanje vlage. Oni imaju sposobnost da privuku vode iz atmosfere. Mnoge različite molekule imaju sposobnost da bude effectivehumectants. Koliko dobro rade to zavisi od toga koliko stranicama voli vodu sadrže za vodikove veze sa molekula vode. Snaga ovog potencijala između ovlaživača i vode poboljšava zadržavanje vlage minimizira gubitak vode zbog isparavanja. Zbog svoje sposobnosti vezivanja vode ovlaživači su idealni za suhu, žedan kosu. Jer na vrijeme utiče na zdravlje i stanje naše kose, važno je da shvatimo kako ih treba koristiti u različitim klimatskim i način na koji režim za njegu kose treba mijenjati s jedne klimatskih ekstrema u sljedeći.

load...

U Tonya McKays 'članku Efekti Relativna vlažnost o kosi i ovlaživači, ona ističe da su zakoni termodinamike imaju dnevni uticaj na našu kosu. Termodinamika je proučavanje energije. Energija izlazi u mnogim oblicima kao što su toplota, svjetlo, hemijske energije i električne energije. Sve u prirodi je uvijek teži da postigne stanje ravnoteže ili ravnoteže. Molekule koje su visoko koncentrirana u jednom području će se obično kreću na područje gdje su manje koncentriranim dok koncentracija je jednaka za oba područja. To se zove difuzije. Difuzija dešava u supstanci koje su čvrste, tečnosti ili gasova. Možete pokazati difuzije lako sebe. Napunite čašu s vodom i dodajte nekoliko kapi mastila ili boje u vodu pažljivo. Boja će potonuti na dno u početku jer je gušća od vode. Međutim s vremenom, ako se nesmetano, mastilo na dnu stakla će se širiti prema gore odakle je koncentriraniji (na dnu) tamo gdje je manje koncentriranim (na vrhu). Na kraju sve vode u čaši će biti iste nijanse. Ovo je točka u kojoj više nema razlike u koncentraciji molekula. Zašto je to važno? Jer kada je u pitanju kosa, taj isti zakon molekula pokušava da postigne stanje ravnoteže odnosi. I molekuli smo najviše brine su molekula vode.

Vlažnost

Vlažnost je količina vodene pare u zraku. Suhu kosu (sadrži minimalno vode) izloženi vrlo vlažnom okruženju na kraju će postati zasićen molekula vode kao vode kreće iz oblasti visokog koncentracije (vlažni zrak), na površini od niže koncentracije (kose). Teksturom kosa je podložnija tome jer je to više porozan nego ravna kosa. Nakon što je kosa izložena visokim okruženja vlažnost korteks može nabubri izazivaju zanoktice vage na osovinu kosu da podigne doprinos frizz.

Ovlaživači može biti najbolji prijatelj kovrčave djevojke ili najgori neprijatelj. U nekim krugovima prirodna kosa i dalje postoji konfuzija oko ove molekule. Neki su zabrinuti da oni čine teško svoju kosu; drugi su zabrinuti ljepljivost. Ipak, drugi nisu sasvim sigurni šta da ih i izbjegavati ih po svaku cijenu. Dakle, što je pravi kašičica? Pa, odgovor je "to ovisi". Na šta? Pa nekoliko stvari od kojih su najvažniji može biti klime.

Iako je tema može biti prilično komplicirano važno je napomenuti da radi za njegu kose i korištenje ovlaživača, postoje dva glavna vremenski uslovi:

load...
 1. Niska vlažnost
 2. Visoka vlažnost
niska vlažnost

Uslovi niska vlažnost su oni, kao što su hladne, suhe zime zrak. U tom slučaju, ako koristite proizvode koji sadrže mnogo ovlaživači, nema puno vode u vazduhu za ovlaživača da privuče na površinu vaše kose. Ono što se može desiti je da ovlaživača u svoje proizvode može spriječiti isparavanje vode iz kosa u zrak. Međutim, ne traže ultra-hidratizirana kosa fromhumectant upotrebu u ovom tipu klime, jer to je samo neće desiti. U stvari, postoji šansa thathumectants može ukloniti vlagu iz korteksa kose u zrak. Zapamti difuzija? Vlaga će se kretati od područja visoke koncentracije (u ovom slučaju dlaka) na područja niže koncentracije - zrak! To može dovesti do suhe, icky osjećaj kose. Nije kul!

visoka vlažnost

Uz visoke vlažnosti, kao što su toplo ili vruće ljetne zrak, tu često može biti puno vlage u zraku. Neki vlaga je dobra; mnogo vlage - ne toliko. Ako vaš teksture kosa je suha, oštećena i previše porozna može apsorbirati puno vode iz vazduha. To može dovesti do oticanja vratila kose, podizanje zanoktica, petljaju i kovrdžanje. Dodaci za ovu situaciju sa proizvodom koji je visok u ovlaživači (naročito glicerin) i imate situaciju u kojoj puno vode privlači na površinu kose. To može dovesti do kosu koja se uvijek osjeća mokra, traje zauvijek da se osuši i lepljiva, zamršen nered. Drugim riječima, pamuk bombona kosu. Nije vruće na sve!

Komplicira stvari više.

Shvatim vlažnost: Dew boda

Kako možete procijeniti vlage u zraku? Ovo je komplikovan tema koja je teško da će završiti svoju glavu okolo ako nisi meteorolog ili fizičar. Međutim, ne morate biti ni jedan da se osnovno razumijevanje o tome kako odrediti kako će vaša kosa ponašati na određeni dan. Nešto što možemo koristiti se naziva točke rosišta. Definicija naučno-y točke rosišta je temperatura ispod koje se pare vode u obimu vlažan vazduh na konstantnoj tlak zraka će se kondenzirati u tekuće vode. Ha ???

Ono što treba da znate je da točke rosišta je povezana s vlagom.

 Što je veća točke rosišta, više vlage je u zraku. 

Što se tiče kose, znajući točke rosišta zaista može vam pomoći u upravljanju vaše kose i stil i utvrditi da li ili ne ćete koristiti ovlaživači, i ako je tako, koliko. Možete provjeriti točku rosišta svoje lokacije na različitim vremenskim kanalima i online.

Komplicira stvari čak i više.

Vrste ovlaživači

Postoji nekoliko različitih tipova ovlaživača naći u njegu kože i kose proizvoda. Za prilično sveobuhvatnu listu pročitajte ovaj članak od strane naših Curl Chemist Tonya McKay.

Nekoliko primjera uključuju:

 • Glicerin
 • Propilen glikol
 • Med
 • Agave nektar
 • Sorbitol
 • Sodium PCA
 • Pantenol
 • Hidrolizovani svile proteina
 • Fruktoza

Ono što je interesantno u vezi ovlaživača je da svaki od njih ima drugačiji sposobnost da se vežu za vodu. Pretražio sam za kredibilnu sveobuhvatnu grafikon na sposobnost ovlaživača da vezuje vodu i sam našao jedan ispod iz Handbook of Cosmetic Science and Technology, Third Edition:

Ono što ovaj grafikon pokazuje da glicerin, natrij PCA, natrij laktata i propilen glikol su humectantsthat imaju stvarno jake sposobnosti vezivanja vode dok drugi ovlaživači imaju manje. Iako nije kompletna lista ovlaživača pokazuje glavne one dostupne u kosi i njegu kože proizvode.

Sa ovim razumijevanja, kako biramo proizvode i izgraditi režim za različite klime? Naredne sedmice post će se baviti ovom detaljno.

Ovaj članak je napisao Susan Walker za CurlyNikki.

load...