Šta trebate znati o privremenom i trajnom gubitku kose | BA.inspinre.com
Šminka

Šta trebate znati o privremenom i trajnom gubitku kose

Šta trebate znati o privremenom i trajnom gubitku kose

Ciklus rasta

Kosa se proizvodi iz folikula uz najudaljeniji sloj kože glave. Kao tijelo stvara nove kose ćelija, postojeće kose ćelije se provuče kroz folikul dlake i hranila krvnih sudova da se formira keratin kose pramenove. Ovaj rast se odvija u fazama, a svaka kosa može biti u različitim fazama ciklusa rasta kose nasumce.

  • Anagena je faza rasta u kojoj su ćelije veoma aktivna je rezultiralo rastom kose koja može trajati između 2-6 godina na osnovu vašeg tijela.  
  • Catagen je fazi tranzicije, kada prestaje rast i može trajati do tri sedmice. 3% od svih dlaka su u ovom stanju u datom trenutku. Tokom ove države kluba kosu, kosu koja se priprema za baciti, počinje se uzima oblik.
  • Telogena je fazu mirovanja koja može trajati oko tri mjeseca. Ova faza označava potpuni završetak kluba kose koja će se proliti do 100 klub vlasi dnevno.
  • load...

Ovaj prirodni proces raste, u tranziciji, i odmor slijedi prirodni ciklus rasta kose. Zbog drugih varijabli, proces rasta kose može biti ispresijecano, što je rezultiralo u stanjivanje kose. Iako je teško primjetiti na prvi, nastavio je prorjeđivanje će biti vrlo primjetan i može utjecati na samopouzdanje osobe u sebe i svoj izgled.

Pitati An Expert

Sophia Emmanuel, IAT Trichologist sa Crown Worthy Trichology Studio, prigovara da objasni gubitka kose u smislu alopecije, latinske riječi za gubitak kose. Neki oblici alopecije mogu biti stalna i drugi privremeni na osnovu onoga što se dešava u folikul dlake.

Privremeni gubitak kose

Prema Emmanuel, "Privremeni gubitak kose se javlja kod ne-ožiljke alopecija. Non-alopecija sa ožiljkom znači da postoje folikula prisutna na koži glave, tako da ponovni rast kose nije problem. Bez ožiljaka alopecija se javlja kada postoji neravnoteža u organizmu. Stres, medicinska pitanja, nutritivne nedostatke, prsten crv, hormonalne neravnoteže, dijeta, i nasljedne problemi mogu izazvati ne alopecija sa ožiljkom. Non-ožiljke alopecija je privremen jer nestati jednom neravnotežu u organizmu se tretira. Korekcija ne-ožiljaka alopecija traje tri mjeseca nakon tretmana neravnoteže u organizmu. Ključno je da se na korijen gubitka kose tako što analizu krvi učinio. "

Stalni gubitak kose

Prema Emmanuel, "Trajni gubitak kose se javlja kada je prisutan na vlasištu ožiljci alopecija. Kada postoji ožiljci gubitak kose je trajna jer ožiljak na koži vlasišta blokira otvaranje folikula. Ožiljaka alopecija može biti uzrokovana auto probleme sa imunitetom, gde je grupa bijelih krvnih zrnaca napadaju druge ćelije folikula dlake i uzrokuje ožiljke. Ostali problemi koji uzrokuju alopecija sa ožiljkom nose uske ili teške rep, pletenice i proširenja, opekotine, tupim predmetom u glavu, operacija vlasišta, i vlasišta infekcije koje idu netretirane. "

androgene alopecije
Alopecija totalis i alopecija Universalis

Ovo je brz, teži oblik androgene alopecije, nije ograničeno na jednu regiju vlasišta i mogla da se proširi među čitavom vlasištu i drugim dijelovima tijela, uključujući obrve, trepavice, a tijelo kosa. Dok je uzrok nepoznat da se vjeruje da je stres u vezi ili autoimuni poremećaj, a to je kada je "tijela imuni sistem napada i uništava zdravo tijelo tkivo greškom. Postoji više od 80 vrsta autoimunih bolesti. "- Američka National Library of Medicine

load...
Cicatricial Alopecija

Ovo je stalni tip gubitka kose u kojima su uništili folikula, ostavljajući ožiljak tkiva. Postoje dvije različite vrste: primarne i sekundarne. Njegova primarna tip može doći iz nepoznatih razloga i pojavljuje kroz upala folikula inhibira razvoj ćelija. Srednje Cicatricial alopecija se javlja izvan sekundarnih izvora gubitka kose ožiljaka, kao što su teške opekotine, infekcije, tumora, zračenje, ili drugih fizičkih oštećenja.

vuča alopecija

Ovaj oblik alopecije javlja u pojedinačnom zasniva na vlasištu interakcije kao pletenica, tkanje, ili visokog napona stil koji izazivaju prekomjerne čupanja i dovesti do lomljenja kose i vlasišta ožiljaka. Harsh kemijskih tretmana poput Relakseri, izbjeljivač, i drugi postupci bojenja takođe može uzrokovati vuča alopecija i može biti trajno ili privremeno na osnovu težine.

Tretman

Svi oblici alopecije variraju u zavisnosti od ozbiljnosti i mora dobiti konsultacije sa certifikatom trichologist ili dermatologa. Zajednički oblici liječenja uključuju upotrebu droge minoksidil, finasterid, i / ili spiranolaction. Kozmetički hirurški zahvati su također postaju sve popularniji i na snazi ​​za zamjenu rast kose.

load...