Samo-mržnja i eksperiment lutke prirodne kose | BA.inspinre.com
Šminka

Samo-mržnja i eksperiment lutke prirodne kose

Samo-mržnja i eksperiment lutke prirodne kose

Foto: CHIME EDWARDS

Kada sam prošle godine radio na crno Doll Test, već sam znao šta je ishod će biti. Zašto? Ista pitanja unutar crnačke zajednice koja je postojala kad je dr Kenneth i Mamie Clark obavlja test lutke 1939. Godine i danas postoje. Tokom mog prirodne kose Doll Experiment na YouTube-u, većina djece izabrala prave kose lutka preko nastrani kose lutku. Pitao sam nekoliko djece koja su odabrala nastrani, kovrčave kose lutka zašto su izabrali tu lutku, a jedan dječak je izjavio: "Izgleda da kosa moja mama", a druga djeca su imala slične odgovore. To me navodi da mislim da ako djeca vide da nešto nije prihvatljivo i lijepa zbog uticaja njihovih roditelja, oni su vjerojatno da dijele isti osjećaj.

Društvo je uvijek imati utjecaj, ali je na roditelje da preokrene ispiranje mozga da djeca dobiti od televizije, časopisa i ideale svojim prijateljima. Prijatelji mogu biti apsolutni najgore ponekad. Često mlade djevojke će pokušati da odgovara idealu što njihove muške kolege smatraju atraktivnim. Ne samo da djeca gledaju šta radimo, ali i slušaju ono što govorimo, tako uvijek imati na umu vaše reči; čak i kada ste u drugoj sobi na telefonu i ne mislim da vaša djeca slušaju. Kaže "joj je kosa tako pelena" ili "on je previše crne" sa tonom gađenjem će ih naučiti da su te karakteristike nisu poželjni. Ako dijete ima funkcije daljinski blizu onome što ste smatra neprivlačnim, oni će odrasti samosvjesne o njima. Unazad uređaj društva je težak zadatak, ali neko mora da uradi.

load...

Djeca upijaju sve i to je svačija odgovornost da izgradi samopoštovanje mladih, ne samo roditelji. Tvoje reči imaju utjecaj kao dobro. Svako treba imati na umu ono što kažemo da i među adolescentima. Najgora stvar za učiniti je zadirkivanje dijete o mogućnost da društvo kaže da nije prekrasna ili da im je nadimak koji se odnose na njega. Ako je odrastao u crnačke zajednice, siguran sam da ste čuli crnom "ubacite ime ovdje" kao nadimak. Zamislite da ste mislili biti tamnoputi nije bila privlačna i svoj nadimak bio Black Ashley. Svaki put čuli to ime bi osjećati kao da su govorili Ugly Ashley. Sada, neki ljudi gledaju te kao termini od milja. Odrastajući, moj deda mi je nadimak Soot, ali to me ne utiče dok sam stariji. Moja braća bi me zadirkivali i osetila sam se samosvjesne i nesigurno. Počeo sam da pitam da li sam previše tamna.

U nekom trenutku imamo sve ili se našalio, nasmejao na jednom ili nesvjesno ponavljaju samo-mržnje u crnačke zajednice. Mislim da smo svi su se potrudili da pozitivno govore o prirodnim kose i boju kože, rezultati testova kao što je to može biti suprotno. To je do svakoga da radi svoj i njenu ulogu. Stop devojčica sa divljom, neuredan afro i neka joj do znanja joj je kosa prekrasna. Reci dječaka s čokoladom obojene kože da je njegov ten je najljepše što ste ikad vidio. Jedna izjava može da živi sa osobom zauvijek.

Oprah je rekao da je po prvi put je osetila lepa je kad joj je supruga političara prišao u gužvi i rekao joj da je slatka. Mislim da je nevjerojatan žena ne zna snagom svojih riječi. Ako vam nesigurna tinejdžeri koji samo veliki sjeckani da joj je kosa je super, možda će početi da verujem u to i postati ugodno u njenoj koži. Majka Tereza je rekao da je najbolje, ".words može biti kratka i lako govoriti, ali njihovi odjeci su zaista beskrajne."

Vidite Chime prirodne dlake Doll Test ispod i podijeliti svoje misli.

Možete pratiti zvoniti na svom blogu, YouTube i Instagram.

load...