Prirodan koji je napravio istoriju: Judith Jamison | BA.inspinre.com
Šminka

Prirodan koji je napravio istoriju: Judith Jamison

Prirodan koji je napravio istoriju: Judith Jamison

Već dugi niz godina, prijem umjetnosti je svrstati u odvojene kategorije rezerviran za dva vrlo različita rasna zajednica: Visoka umjetnost i crnoj magiji. Visoke umetnosti je za one gornje klase, ali nikada nije uključen umjetnost i ekspresionizma crnih umjetnika. African American plesača i koreografa, kao umjetnika, suđenja prikaz i nevolje kroz umjetnost.

Posvećenost zadržati misiju i svrhu crnom magijom živ je i dalje teška bitka.

Judith Jamison je nastavio odlučnost da se drži priče Afroamerikanaca živ kroz ekspresionizma plesa. Rođena je u Philadelphiji u porodici veoma talentovanih roditelja i braće i sestara. Ona je bila izložena svijetu i kulturi umjetnosti u mladim godinama kroz nju roditelji vole za muziku.

Kao rezultat Jamison koji započinje interes za umjetnost, njeni roditelji nju prijavljen za svoj prvi ples klase s Marion Cuyjet, čija nastava tehnika je bila toliko intenzivna da je imala Jamison obuku u Pointe cipele od osam godina.
load...

U kasnijim godinama, Judith Jamison putovao širom lokalnom području Philadelphia dance školama da nauče nove tehnike i plesa metodologija koje bi ona u svojoj karijeri kao izvođač i nastavnika. Ona je zadivljen mnogi nastavnici ona naišla kojima su ranije imali uspješne karijere u New Yorku i vratio u njihov rodni grad da prenese svoje znanje na novu generaciju plesača.

Nakon što joj je vrijeme Fisk University, Judith Jamison bio je pozvan u New York da nastupa u američkom Ballet Theatre u komadu poznat kao Četiri Marys. U šest mjeseci nakon debija performansi, Jamison je bez posla i nastavila gledati za sljedeći korak na njenom putu ka njenoj karijeri razvoju. Pohađala je audiciju poznati koreograf Donald McKayle što su smatrali da je nastupala loše i propali; Međutim, njena audiciju joj je pala poziciju sa Alvin Ailey plesni teatar.

Art režiju kroz dijaspore

U roku od 13 godina obavljanja sa Alvin Ailey Dance Theatre, Jamison je ponuđena mogućnost da saznaju više o njoj afričke baštine i naučio više od 70 baleta komada. Najpoznatiji nastup Judith Jamison je s kompanijom Ailey joj je bio šesnaest minutni solo pod nazivom Cry koji je izrazio vječnom snagu crne žene.

Tokom svoje karijere, ona je na turneji diljem svijeta doživljavaju različite zajednice afričke dijaspore. Svoja iskustva i razmjene sa drugim crne žene i njihove životne priče na kraju pripremili nju za poziciju umetnički saradnik u 1988. Nakon smrti jednog njenog mnogih mentora, Alvin Ailey, ona je preuzeo funkciju umjetničkog direktora za narednih 21 godina.

Foto ljubaznošću MAKERS POKRETA

Mentorstvo dance velikana

Judith Jamison je utrla put za mnoge raste mlade crne plesačice svog vremena kao što su Debbie Allen i pomogle su stvoriti platformu prihvatljivosti za plesača poput Misty Copeland i mladih plesača današnjice. Njena odlučnost da za izvrsnost je prešao kreativnost Alvin Ailey pozorišta na novi nivo i nastavlja da inspiriše.

load...

Bez nje kontinuirani uspjeh u svijetu plesa i umjetnosti, to bi potencijalno biti teže mladim crnim igračima da se vidi kao sposobni da postignu na nivou na kojem Jamison ima. Jednom barijera je slomljena, to može učiniti više puta.

load...