Otkrivena je tajna nauka o gelu za kosu | BA.inspinre.com
Šminka

Otkrivena je tajna nauka o gelu za kosu

Otkrivena je tajna nauka o gelu za kosu

Vidimo jarkih boja ambalaže u prolazima i gledati sjajne oglase žena sa veći od života kosu kažu da možete imati "75% više definicija!" - ali ono što se stvarno događa u kosu proizvode? Ono što čini dobar gel razlikuje od loše gela, a šta je to gust, ljepljiv tečnost zapravo radi sa kosom? Kozmetički kemičar Tonya McKay razlaže nauku gelovi za kosu za nas, tako da ono što troše svoj novac na i stavio na vaše tijelo nije tajna za vas.

Zašto koristiti styling proizvoda?

Proizvod stil pomaže da daju oblik i držite na stil formiranjem film na kosi koji stvara fizička veza između susjednih lanaca, držeći ih na mjestu. Jedna od metoda postizanja ovo je mjesto za zavarivanje, gdje se primjenjuju kapljice proizvod na kritičnim spojeva i držite kosu na mjestu. Lakovi za kosu nastupiti na ovaj način i da su korisni u pružanju čekanju kosu.

Drugi metod stvaranja čekanje je poznat kao šav zavarivanje i uključuje primjenu proizvoda duž osovine kose, što olakšava formiranje fizičkih veza između susjednih pramenova. To stvara grudica efekt tako često po želji ljudi kovrdžave kose. Ove vrste proizvoda također prenose volumen na kosu povećanjem krutosti iz korijena, što ga platforme od vlasišta. Gelovi, kosa kreme, voskovi, i mousse osigurati držanje preko mehanizma šav zavarivanje. Ova vrsta čekanje je vrlo osjetljiv na prekid zbog fizičkih manipulacije, kao što je češljanje, dodirivanje i vjetrovitim uvjetima.

load...

Dakle, ono što je gel?

Gel je koloidne disperzije čestica (u rasponu od nanometara do mikrometara) u tečnom mediju. Čvrstih čestica (često polimeri) formiraju mrežu širom tečnost koja bubri i stvara masovnu nalik na žele. Gelovi se sastoje uglavnom tekućine, ali se mogu pojaviti kao čvrste kada miruje. Primjenu sile omogućava ovim gelovima da teče poput tekućine, što ih čini korisnim za mnoge aplikacije, kao što su proizvodi za njegu kose. U gel za kosu, proizvod ima debeli dosljednost u boci, ali bi trebalo lako izaći iz kontejnera i širi ravnomjerno na kosu. Kao proizvod se nanosi, polimera depozit na površinu kose i uzrokovati susjedna niti će biti privučeni jedno drugom kroz kapilarne sile, stvarajući grumenovi kovrče.

Kao proizvod se nanosi, polimera depozit na površinu kose i uzrokovati susjedna niti će biti privučeni jedno drugom kroz kapilarne sile, stvarajući grumenovi kovrče.

Sastav je gel za kosu:

 • Voda kao glavni sastojak
 • Polimeri za film-formiranje
 • Emulgatori za topivih komponenti bez vode
 • Viskoznost modifikatora (zgušnjivači, kao što je karbomer)
 • Miris
 • Konzervansa
 • Aditivima koji se koriste da prenese vlagu, sjaj, i UV zaštitu i modificirati svojstva filma koji se formira

Datum filma svojstva gelova za kosu je predmet nastavka istraživanja i razvoja, kako na akademskom i korporativnom nivou. Razlog za to leži u činjenici da trenutno ne postoje polimera ili kombinacije polimera pruža savršenu skup svojstava. Neki polimeri pružaju odlične čekanje, ali su previše krhki i može dovesti do ljuštenja ili stil poremećaja tokom dana. Drugi mogu dobiti oko problema kao krhki, ali mogu biti podložni na vlagu i izazvati neposlušnu ili beživotnu kosu u vlažnim sredinama. Ipak, drugi mogu pružiti sve željene čekanje i sjaj svojstva i biti ravnodušni na klimu, ali može biti teško ukloniti sa šamponom i može izazvati neatraktivan nagomilavanje problema. Poželjno je da gel za kosu zadrži svojstva u širokom rasponu temperatura, što može biti još jedna teška prepreka za prevazilaženje.

load...

Hold Agents

Neki od češće koristi polimera impregnacije agensi uključuju, ali se definitivno ne ograničavaju na sljedeće:

 • PVP (poli N-vinil-2-pirolidon) je odličan film bivši koja je suštinska za kosu, formira jasno filmova, i potpuno je rastvorljiv u vodi. Međutim, upija vodu lako, što je u vlažnim vremenskim čini ljepljiv ili ljepljiv na dodir, može uzrokovati kovrča, i dati dosadan izgled kose. U suhom vremenu, to može postati krhki i peruta.
 • PVA (polivinil acetat) opire apsorpciju vode u visoke vlažnosti (što dovodi do bolje držanje u vlažnim vremenskim uvjetima) i fleksibilniji u suvom vremenu, tako da ne obrađuješ, ali ne kao materijalni kosi.
 • PVP / VA kopolimer pruža odličan kompromis između svojstva svakog od tih polimera pojedinačno.
 • Poliuretan (dobru termičku stabilnost), akrilni kopolimer, poliakrilati, akrilata kopolimera i drugih kopolimera su svi drže agenti naći u gelova za kosu.
 • Kationski polimeri (Polyquaternium): Ove pozitivno nabijene polimeri su vrlo čvrsta u negativno nabijene površine od ljudske kose. Iz tog razloga, neki kationski polimeri su pronađeni biti koristan u oblikovanje kose aplikacijama. Oni formiraju jasne, sjajne filmove i smanjiti statički zadužen naslage i fly-away kosu. Oni obično daju dobre rezultate za vlažno i suho češljanje i priopćavanje gladak osjećaj na kosu.
 • Polyquaternium-4: je superiorna film bivši na kosu, pri čemu je utvrđeno da pokazuju vrlo visoko zadržavanje pregib čak i vlage. Veoma je suštinska za kosu, ali pokazuje malo nagomilavanje. To je vrlo krut zbog svoje molekularne strukture, te je na taj način izuzetan za upotrebu u gelova za kosu.
 • Polyquaternium-11: je kopolimer VP / DMAEMA (vinil pirolidon i dimethylaminoethyl metakrilat). Kao kopolimer VP i akrilata, to je manje podložan vlažnost od VP homopolymer. Međutim, to može imati više potencijala za neuspjeh zbog vlage od polyquaternium-4. Polyquaternium-11 je generalno se preporučuje za miševe i kreme, gdje se može hidratizirati, kao i pomoć u stilu. Ovaj polimer je voda može miješati, ali ne i vodu u vodi. Ovo bi moglo dovesti do nekih nagomilavanje tokom vremena ako se ne koristi šampon povremeno. Postoji mnogo više polimeri, kopolimeri, kombinacije polimera, i novi dodaci za gelovi za kosu koji se koriste u komercijalno dostupnim formulama, a još više se razvija u laboratorijima. Mnoge od ovih pružaju bolje ispiranje, više mekoću i tvrđi film sa boljim čekanje. Možemo istražiti neke od ovih novijih ideja i tehnologija u budućnosti članak.

Da sumiramo

Ako živite u vlažnom, toplom okruženju, treba izbjegavati proizvod koji sadrži PVP kao sastojak. Ako ste na suhom, hladnom klimom, treba tražiti proizvod sa Polyquaternium-11. Vlažilac aditivi - pantenol, propilen glikol, glicerin - može pomoći performanse proizvod na suhom klimi također, ali može biti katastrofalan u vlažnim jedan. Kao i uvijek, eksperimentiranje će biti potrebno pronaći proizvod koji je prava stvar za vas i vaše kose.

load...