Nove crne barbie ga dobiju gotovo desno | BA.inspinre.com
Šminka

Nove crne barbie ga dobiju gotovo desno

Nove crne barbie ga dobiju gotovo desno

Grace i Courtney

Mattel upravo predstavio svoju novu kolekciju od Barbike: So u Style (SIS) kolekciju. Stvorio afro-američki dizajner, lutke su značilo da se više kulturno relevantan za mlade multietničke djevojke u modi, crte lica i frizure sa inspirativnim hobijima.

"Želim da budu primjeri u Real Girls", kaže Mattel dizajner Stacey McBride-Irby.

Lutke dolaze u paru s velikim i sestru da se ohrabri mentorstvo odnosa. Dok pozdravljamo slatka lutke - Grace i Courtney, Kara i Kiana i Trichelle i Janessa - većina još uvijek izgledaju kao tamniju nijansu Barbie. Samo jedan od tri odrasla lutke, Kara, ima prirodna kosa, dok je dugo ostala dva sporta, stick-ravno 'dos. I od tri sestrice, samo jedna ima teksturom stil - Afro dimova - dok ostatak ima ravnije stilova.

load...

Trichelle i Janessa

Barbie je došao uz put otkako je prvi zamišljen je prije 50 godina Ruth Handler, koji je osnovao Mattel 1944. Sa suprugom, Elliot i Harold "Matt" Matson. Handler je bucking je posle Drugog svjetskog rata trend papira lutke i bebe lutke stvaranjem lutka, vratite je nazvan po svoju kćerku, Barbara.

Početkom Barbie mjerenja bili nedostižni. 1989. Godine, Barbie oslobodilačke organizacije formirana je grupa aktivista koji su se protivili Barbie nerealno ličnost i njen površni konzumerizam.

I Barbie definitivno nedostajalo nacionalnosti, čak i kada je trebalo da bude crne ili Hispanjolci. Kompanija je jednostavno uzeo Barbie kalup i kosu i dao lutke tamnije kože.

Nove lutke su definitivno poboljšanje u odnosu Mattel prethodnog pokušaja. Ali oni i dalje padaju malo kratak, pada natrag na ono što je društveno prihvatljivo i jačanje starih standardima ljepote koje su dramatično mijenja se i naše društvo postaje multikulturalna.

Kara i Kiana

Lutke su dobili različite ocjene iz afro-američke zajednice.

"SIS lutke su samo još jedan primjer kako je Amerika voli da vidi američko-Amerikanaca: bele kao moguće", kaže About-face.com. "Naravno, mnogi crne žene imaju kosu kao što je ovaj, ali većina to ne raste tako prirodno Postoji šest različitih lutke -.? Zašto ne šest različitih vrsta kose Za mene je ovaj nedostatak zastupljenosti samo potvrđuje ideju da ' pelena 'ili' kinky 'kosa je loše, dok je promoviranje dug, elegantan kosu kao većina (ili samo) beautiful opcija. "

Bloger Raven Hill piše na Jezebel.com: "Kosa može biti složena tema za crne žene, i bilo bi tužno za bilo devojčicu da se osjećaju kao da joj je tekstura nije bila poželjna ili predstavlja."

load...