La borinqueña je prvi strijelac afro-latinx superheroja u stripu | BA.inspinre.com
Šminka

La borinqueña je prvi strijelac afro-latinx superheroja u stripu

La borinqueña je prvi strijelac afro-latinx superheroja u stripu

Kao dijete odrasta u New Yorku, preživio sam uglavnom kao body. Moja majka nas je sve pokrenuo sebe i u ranoj dobi, uveo me u umjetnosti. Ja bih se oslanjaju na bilo koji komad papira sam mogao da nađem - papirne kese, koverte, ništa. Moj stariji rođak, Santiago, uveo moj brat i ja stripove - to je bio moj uvod u svijet likovnih umjetnosti i pripovijedanja. Bilo je tako pristupačan i privatnih za mene. I na kraju počeo da čitam i prikupljanje na svoje, ali nismo imali novca da redovito kupuju ove knjige. Ja bih sakupiti boca i limenki i uštedite onoliko novca koliko sam mogao kupiti moje knjige. I dalje imaju većinu moju kolekciju u svom studiju na ovaj dan. Moji prijatelji u školi vidjela da mogu izvući i mene zaposliti da pišu i ilustriraju originalne priče za njih. Ovo je evoluirao u koledž kada sam počeo crtanje i projektiranje plakata za stranke bi DJ ili koncerata bih proizvesti. Ovi talenti koje u moj prvi posao kao pedagog i zajednica organizator gdje bi daljnji razvoj moje sposobnosti kao dizajner za stvaranje plakata za skupove ili kulturne događaje. Nisam studirala dizajn ili umjetnost kao student - to prirodno razvijena za mene kao što sam vidio da sam uživao tipografskog i ilustrativni dizajna.

Bio sam svjestan rastuće ekonomske krize koja je zahvatila Portoriko.

Ovaj strip mi je dalo platformu ne samo da stvori lik za nedovoljno zastupljene zajednice, ali i ikona koja služi da inspiriše ljude.

Kad sam upoznati ljude, čuo sam direktno od njih koliko je važno je lik kao Marisol.

Žene posebno doći do mene da se zahvalim za stvaranje lika koji izgleda kao njihova majka, sestra, tetka, kćer, ai sebe. Tu je moć u predstavljanju i vidim da sam svaki put kad upoznam nekog ko je pročitao moj strip po prvi put. Moje pozadini kao aktivista i moj odnos s mojim Madrina, Iris Morales, član mlade lordova stranke, oblikovali kako ja vidim moj lik. Želeo sam da razvije priču oko lika koji je bio relatable i poznato.

load...

Zato sam je napravio afro-Latinx.

Latinx se često predstavljeni kao lakši za bjelji puti. Mi smo etničke grupe koja se sastoji od raznih rasa. Naša Africanness previše često previđa ili još gore, ismejan. Vidim vlast u našoj različitosti i u predstavljanju da je u mom karakteru. Kao superheroj, htio sam da joj dam supersila da pomogne na svoju misiju da pomogne onima kojima je potrebna. Ona ima nadljudsku snagu, let, vremenska i manipulacije vode. Ove ovlasti sam nacrtao iz TAINO mitologija dati svjetlo baštine našeg otoka. Međutim, svoju pravu moć dolazi od samog njenog jezgra: ona je mlada osoba, student, fasciniran sa svijetom.

Moje pozadini kao aktivista i moj odnos s mojim Madrina su oblikovali kako ja vidim moj lik. Kao superheroj, htio sam da joj dam supersila da pomogne na svoju misiju da pomogne onima kojima je potrebna.

Mainstream medija i priče koje smo svi došli da znaju i ljubavi ne priznaju naše baštine ili predaka.

Vrlo često konzumiramo zabavu koja proizlazi iz evrocentrične porekla. Čovečanstvo ima bogatu i raznoliku povijest jednako raznovrsne mitologije. Vidio sam da je kao superheroj karakter, niko u mainstream pripovijedanja je upao u moju Portorikanac baštine. Sada, želim da naglasim da iako ova priča se temelji na portorikanski kulture, to nije priča koju drugi neće biti u mogućnosti da se odnose na. U osnovi sam napisao priču o ljudskom stanju, o mladoj ženi. Postoji univerzalnost u svoju priču. Kako ljudi boje, naučili smo da se vidimo u pričama i koje ne moraju zapravo nas predstavljaju. Vidimo humanost koja nas sve povezuje. Zato je moj prvi problem nema Supervillain. To je bio veći izazov za mene kao pisca da se stvori priča koja zaista razvio ovaj lik nego da je odmah baciti u bitku za svoj život. Svoju moć, svoju priču, tek počinje. Nadam se da ću reći mnogo više o njoj i zašto ju moći i nasleđe su toliko važni da je priču. 

load...

Afro-Latinx su vrlo često previđa u mainstream medijima.

Čak i naš vrlo vlastiti mediji u telenovele ili informativnim emisijama ne istinski shvati pravi raznolikost naših ljudi. Sa La Borinqueña, nadam se da ću ispričati priču o mladoj ženi koja je svoj svakodnevni osoba. Ona je iz Brooklyna. Ona je student studira nauke. Ona jaše nju bicikl i nosi kosu na prirodan način. Ona se ne stidim svojih boja, niti tijelo. Ona obuhvata njen lik i crpi snagu iz njega. Kada sam krenuo se 5th Avenue prošlog ljeta za Nacionalni paradi povodom Dana Portorika, vidio sam smeđe djevojke zure sa strahopoštovanjem na mladu ženu Tražio sam da dotjerati kao La Borinqueña.They sebe napokon vidjeti. Nevidljivost polako suze na mladi um. A djeteta samopoštovanje uistinu mjere koje će biti kad odrastu. Kada vidimo sebe, a mi smo 'super' mi prirodno osjećaju osnaženi.

Sa La Borinqueña, nadam se da ću ispričati priču o mladoj ženi koja je svoj svakodnevni osoba. Ona je iz Brooklyna. Ona je student studira nauke. Ona jaše nju bicikl i nosi kosu na prirodan način. Ona se ne stidim svojih boja, niti tijelo. Ona obuhvata njen lik i crpi snagu iz njega. 

Kad sam u početku koncipiran ovog projekta, nisam imala publiku za prikupljanje povratnih informacija od.

Zapravo, ja prvobitno samo debitirao karakter, čak ni knjiga. Odgovor karakter i dalje prima zaista me zapanjuje. To nije ni bio godinu dana i dalje čujem od toliko ljudi, posebno žena, koliko je važno i moćno ovaj lik je. Osjetio sam veliki pritisak da napiše priču koja je živjela u svom punom sjaju, pa sam slušao moje supruge i svi smo uzeli mjesec dana dugo putovanje u Puerto Rico. Bilo je tu, na plažama Luquillo, polja suncokreta u Guanica, El Yunque u Rio Grande da sam našao priču koju mi ​​je trebalo. Bilo je više duhovno iskustvo za mene. Vratio sam se kući u Brooklyn osnaženi i optužen. Roku od nekoliko mjeseci sam okupio spisak portorikanski umjetnika uključujući mladi umjetnik, Sabrina Cintron, koji je postao moj štićenik. Sam saznao moć moje baštine. Moć zajednice. Moć naše dijaspore. Imamo 3,5 miliona Portorikanci na otoku, ali imaju više od 5 miliona dnevni širom SAD-a. To je razlog zašto sam na putu sada. Da biste se povezali sa ovim zajednicama i to će se nastaviti da me inspiriše kao što sam nastaviti pisati. 

Edgardo grafičkoj noveli je dostupan isključivo na www.laborinquena.somosarte.com; pratite ga na Twitteru @MrEdgardoNYC i Instagram @LaBorinquenaComics

load...