Dobra kosa je zabavna, ali nema dubine | BA.inspinre.com
Šminka

Dobra kosa je zabavna, ali nema dubine

Dobra kosa je zabavna, ali nema dubine

Ja sam Afroamerikanka koja je sa srednjeg zapada, a kroz godine moja kosa je video mnogo inkarnacija. Pletenice. Pletenice. Pletenice. Bone ravno. Freeze kovrče. Labave kovrče. Čak i ekstenzije. Svaki frizura predstavlja neki aspekt moje ličnosti. Kosa mi je oblik samoizražavanja.

U "Good Hair", Chris Rock kreće kompleksa lavirint ličnih i društvenih pritisaka da Afro-američke žene gaze kroz ukrotiti svoje "pelena" manes za postizanje "dobrog kosu", koji podrazumijeva ljepotu i prihvatanje.

Rock filma je polu-komedija, polu-dokumentarac. Glavna priča baca svjetlo na dvije tehnike koje Afro-američke žene koriste da ispraviti ili poboljšati svoje čvrsto uvijena brave-kemijski Relaxer i kosa ekstenzije, ili plete-a druga priča nit se fokusira na godišnjoj Bronner Bros. Hair Show u Atlanti i frizer obračun sajmu je, kosa Battle Royale. (Potonji je najgluplja i najslabiji dio filma.)

load...

Dakle, ono što je dobro za kosu, stvarno, u svakom slučaju?

Na momente, nisam mogao da prestane da se smeje. Razgovori sa glumicama, reperima, dermatolozi i poduzetnici ističu apsurda dužine žene (i neke muškarce) proći kroz za ljepotu. Hip-hop izvođača T-Pain trza o "opekotina od permutacija" i krasta koje mogu formirati na koži glave, kada je Relaxer curi u kožu. Glumica Raven-Symone wiggles joj tkanje da pokaže da joj je kosa nije baš njena (iako je platila dobre pare za to). A salon vlasnik pokvari plan otplatu je dizajniran da bi proces tkanja 1 € više pristupačne za svojim klijentima. I glumica Nia Long, hip-hop mogul Andre Harrell, reper / glumac Ice-T, a neki momci iz urbano naselje berbernici takne delikatna tema intimnosti i "žena tkanje-nosim.

U drugim slučajevima u filmu, bio sam obrazovan. Rock putuje u Indiju kako bi dobili Lowdown o kosi koja se izvozi u SAD. Tamo je otkriva da žene imaju obrijane glave u vjerskim "postriga" svečanosti, nakon čega se pere kosu, češljana i paketu za transport kako bi se ukrašavaju krune američkih ličnosti i ne-slavne slično. I velečasni Al Sharpton govori o ekonomiji proizvoda za kosu, od kojih je 9 € milijardi-a-godišnje industrije samo šačica afro-američkih kompanija dobiti dio.

Međutim, tokom nekoliko trenutaka dokumentarca, zgrčila ja. "Nemojte reći sve svoje tajne, Chris!" Želio sam da viče.

Kao zabavna kao "Good Hair" je, čeznuo sam za više dubine.

Jer Rock je komičar prvi i dokumentarista drugi, on je samo zagrebao po površini o određenim pitanjima. Na primjer, kada Rock razgovarali hemičara o korozivne kemikalije u Relaxer (koja se raspala konzervu sode roku od nekoliko sati, usput), on je objasnio da crne žene opuste svoju kosu da "gledaju bijele." Ipak, Rock nikada bavili u istorijski zašto crne žene će voditi takav uzaludan podvig ili da li je to stav i dalje postoji 40 godina nakon pokreta za građanska prava. Ni glumice ni regularnom sistas u salonu je naveo "tražim bijelo" kao osnovu za svoju ljepotu režim.

Na temu radnom mjestu politike, Rock pitao grupa studenata ženske srednje škole za njihovo mišljenje o izgledima u karijeri za žene koje su nosile kosu prirodno. Nekoliko tamnoputi djevojke sa ravnom kosom hrabro ustvrdio da je žena s prirodnom kosom bi se percipira kao manje kvalificirani od sista sa ravnom kosom. Svjetlo kože djevojka sportski Afro (možda je bila Biracial?) Sat tih kao njeni vršnjaci nabijen na iglu neko kao ona koja će ući na radnom mjestu sa prirodnim "uradi. Opet, Rock nikad osporavao tako uskom um-set, kada će jednostavno razgovor sa Recruiter ili profesionalni žena smo raščistili stvar. (Znam da nisam jedini afroamerički žena koja nije pretrpjela udar karijeru zbog njene prirodne frizuru.)

load...

Ove praznine me sve više zanima Regina Kimbell 2006 dokumentarni film "Moj Nappy Roots", koja je sve više za novinare nakon što je podnio tužbu protiv Rock optužujući ga za kršenje autorskih prava i nelojalnu konkurenciju i tvrdeći da je njen film je bio temelj za "Good kosu. "siguran sam da je njen film snima sve nijanse crne kose koja Rock esto zanemaruje ili nije obratio.

Pjesnik / autor Maya Angelou kaže u svileni glas, "ženska kosa je njena slava." "Dobro Kosa" ostavio me osjećaj ponosni na prirodno kovrčava kosa sam rođen i ljepotu znajući da mogu raditi šta god hoću sa to da izrazim svoje stalno razvija identitet.

load...