Da li je lak za nokte otrovan? Evo šta bi trebalo da znate | BA.inspinre.com
Šminka

Da li je lak za nokte otrovan? Evo šta bi trebalo da znate

Da li je lak za nokte otrovan? Evo šta bi trebalo da znate

Kao NaturallyCurly urednik i član zajednice, prilično sam stručan u čitanju mog etiketama proizvoda za kosu u ovom trenutku. Govorim jezikom silikona topiv u vodi i masni alkoholi. Također koristim kremu za sunčanje ocijenjen visoko od strane Radne grupe za životnu sredinu i prirodnih ugalj dezodorans, ali nekako sam i dalje blaženo nesvjesni onoga što je u mnogim kozmetike koristim svaki dan. Shvatio sam da je to kontradikcija, i razgovara sa kolegama kovrdžav to je jedna vjerujem mnogi od nas dijele.

Čvrsto vjerujem da grli vaše prirodne kose je samo jedan korak u većim putovanje do samoljublja, a za mnoge koji put uključuje postaju svjesniji potrošača i biti više promišljena o tome što smo stavili na našim tijelima. Jedan prekidač Ja sam u procesu izrade je od koristi lak za nokte marki koje sadrže štetne sastojke brendova koji se trude da ode ovih krivce. Evo šta da traži.

Šta je to tako u redu sa lak za nokte?

Vodeći lak za nokte marke sadrže mnoge kemijske sastojke koji pomažu formulu boravak na našim noktima duže, nanesite ravnomjerno, i spriječiti ih od drveta. Naravno, želimo da naša laka za nokte učiniti sve ove stvari, ali po koju cijenu?

load...

Mnogi nokte su tradicionalno sadrži formaldehid, toluen, i dibutilftalata, tri kemikalije koji su došli da se zna zagovornici javnog zdravlja kao "toksični trio". Formaldehid je poznat kancerogen dok su druga dva, toluen i dibutilftalata, vezani su za nedostatke u razvoju. Kao marke su čini potez za uklanjanje ftalata iz svojih formula, oni su ih zamene sa hemijskim zove trifenil fosfat, poznat i kao TE ili TPHP. Trifenil fosfat je sporogoreći koristi u mnogim proizvodima za domaćinstvo, kao što su pjene jastuci u namještaj i koristi se da bi plastika, takođe pomaže da lak za nokte traje duže. Prema Environmental Working Group, "TPHP može poremetiti hormone kod ljudi, i kod istraživanja na životinjama uznemirilo reproduktivno i razvojnih procesa."

Čak i kada su marke prestali listing ovih toksičnih sastojaka na njihovim etiketama proizvoda, a istraga Kalifornija Odjel otrovnih materija Control 2012 je utvrdio da su brandovi i dalje koristiti sastojke u svojim formulama čak i nakon što ih izvadite iz oznaka.

Zašto je to bitno?

 • Salon zaposlenih - koji su izloženi ovim hemikalijama cijeli dan, svaki dan
 • Teens i djeca - koja su posebno ranjiva na hormon disruptore u razvojne faze prije i za vrijeme puberteta

Šta izbjeći

Čak i "prirodno" lakova za nokte će i dalje sadrže sintetičke materijale i VOC da ćete biti izloženi prilikom prijave, nosi i uklanjanje, ali ako ste u potrazi za pronaći nokte koji ne sadrže poznate štetne sastojke onda je to dobro ideja da se počne sa "toksični trio" formaldehida, toluen, i dibutil ftalata. Proizvodi koji ne sadrže "toksični trio" su zajednički nazivaju "tri besplatne." Evo kratak popis tražiti:

 • Trifenil fosfat, zvani TE ili TPHP
 • Formaldehid
 • Toluen
 • Dibutilftalata
 • Formaldehid smole
 • Kamfor

Nekoliko popularnih brendova koji Skin Deep liste baze podataka EWG kao sadrži TPHP u svojim nokte su:

 • Sally Hansen
 • Esi
 • OPI
 • Maslac LONDON
 • Revlon
 • Wet N Wild 

Treba da prestanete da koristite lak za nokte?

load...

Kao i kod svih sastojaka, to je lični izbor. Važno je napomenuti da je studija o efektima TPHP koje su do sada urađeno je sprovedena na životinjama, a ne ljudi. Kao što je Richard Sachleben, ekspert glasnogovornik American Chemical Society, ističe u Huffington Post, pronađene u studiji Duke i EWG rezultata nije direktno povezana sa ljudsko zdravlje. Imajte na umu visok rizične grupe koji bi mogli biti pogođeni najviše u velikoj mjeri upotrebom ovih proizvoda, noktiju tehničara, tinejdžeri i djeca.

Voleo bih da znam, da li izbjeći kemikalija u sve svoje kozmetike i proizvoda za domaćinstvo? Ili uglavnom samo u kosi?

A ako ste pronašli "tri slobodna" lak za nokte što voliš, molimo da ga dijele ispod!

Šta je sledeće?

Želim da znam šta da pazi na u proizvodima za kosu? Evo 5 sastojci znati i izbjegavati. 

To nije sve loše, evo 4 sastojke koji su dobri za kosu i lice. 

Sviđa ono što vidite? Za više članaka kao što je ovaj, prijavite se na naš newsletter!

load...