Da li je baobabovo ulje novo arganovo ulje? | BA.inspinre.com
Šminka

Da li je baobabovo ulje novo arganovo ulje?

Da li je baobabovo ulje novo arganovo ulje?

nemasnu ublažavajući za kosu, hvaljeni zbog svoje sposobnosti da dodate sjaj i prodiru u vlasi kose

Kao relativno nedavni dolazak na tržište u SAD-u i Europi, baobab ulje brzo se probija u ovom visoko-vrijednosti porodice od prirodnih sastojaka. Ona se reklamira po svojoj efikasnosti kao nemasnu ublažavajući za kosu, zbog svoje sposobnosti da dodate sjaj, a zbog svoje sposobnosti da prodre u pramenove kose, gdje se može dodati elastičnost i gipkost. Tu su i anegdote izvještajima baobab ulje pomaže da eliminiše perut i smanjiti ekološke štete na kosu. Dakle, šta je baobab ulje? Može li živjeti do tvrdnje? Kako se to razlikuje od nekih drugih popularnih botanički ulja?

Porijeklo

Baobab ulje se dobija iz baobaba (Adansoniadigitata), autohtone vrste koje se nalaze u cijeloj vruće, sušne regione afričkog kontinenta. Ovo drvo se ponekad nazivaju "naopako drvo", u odnosu na svoj karakterističan oblik, sa izuzetno velikim prtljažnikom i relativno tanke, korijen nalik granama krunu. Gigantska stabla služe kao skladište vodnih objekata za drveće, što je karakteristika koja im omogućava da prežive surove godišnje suše sezona u kojima su izloženi. Drveće, koje bi mogle da žive stotine ili čak tisuće godina, su kultni simboli slavne pejzaža Afrike. Baobab stabla su visoko vrednovana od početka ljudske istorije za svoje ukusan plod, koji je visok u vlage, vitamina C i drugih hranljivih materija. Sjeme ovih velikih plodovi su izvor plemenitih ulja, koji se koristi za kuhanje, kao ublažavajući kože, i kao kosa ovlaživač.

load...

Sastav

Da biste dobili organski, nerafinirani proizvod, metod hladno pritisnite se koristi za izdvajanje baobab ulje iz sjemena. Ovo održava kvalitetu ulja očuvanja molekularne strukture svojih masnih kiselina. Kao i drugi prirodno-izvedeni ulja, baobab se sastoji od mješavine masnih kiselina i vitamina, uključujući vitamine E i D, zasićenih masnih kiselina, mononezasićenih masnih kiselina i polinezasićenih masnih kiselina.

Vitamin E (α-tokoferol) je topiv u masti supstanca koja se nalazi u mnogim botanički ulja, uključujući i baobab. Ovaj vitamin je vrlo koristan i kada se unosi i kada se koristi tematski, jer je to vrlo efikasan antioksidans. Njegova molekularna struktura omogućava da apsorbira energiju iz ambijenta koji bi obično inicirati formiranje slobodnih radikala (poznat i kao reaktivne vrste kiseonika), što može dovesti do oksidacije i kvarenje polinezasićenih masnih kiselina. Slobodni radikali mogu učiniti znatne štete na kosu i živo tkivo. Na ovaj način, vitamin E pomaže očuvanju ulje i također može pomoći kada se primenjuje lokalno minimizirati UV, zagađenje, i termičkog oštećenja na kosu i kožu.

Profil masnih kiselina u baobab ulje je donekle jedinstven po tome što sadrži relativno jednake proporcije zasićenih na mononezasićenih masti i polinezasićenih masnih kiselina. To je možda najsličnija bademovo ulje, mango maslac i kakao maslac, ali stvarno je prilično prepoznatljiv. U zavisnosti gdje stablo se uzgaja i specifične tla i klimatskih uvjeta u tom području, sastav masnih kiselina će se donekle razlikovati.

Uloga masnih kiselina na kosi

Kada se botanički ulja, kao što su baobab nanosi na površinu kose, može doći do različitih stvari, u zavisnosti od sastava masnih kiselina u ulju. Kratko i srednjeg lanca zasićenih masnih kiselina, kao što su laurinske, palmitinske i stearinske ima linearan molekularnu geometriju, što im omogućava da dovedu do popuštanja kroz praznine u kutikule sloj i da prodru u korteks gdje mogu prenose gipkost i elastičnost kose. Spektroskopske studije su pokazale da mononezasićenih masnih kiselina, kao što su oleinska kiselina može isto tako prodiru u unutrašnjost vlasi kose. Ovo može biti korisno za sprženu kosu koja je oštećena od strane okoline. Međutim, važno je napomenuti da kosu koja je izuzetno porozan može upiti previše od ovih ulja i postati mlitava, masna, pa čak i neposlušnu. Kovrdžanja javlja jer višak masne kiseline mogu da nabubri kose i uzrokuju zanoktice da podigne i na površini kose da postanu grube i neposlušne.

load...

Viši molekularne težine zasićenih masnih kiselina i polinezasićenih masnih kiselina su prevelike i glomazni lako difuziju kroz kutikulu u centralni dio kose. Sede na površini kose i čine okluzivnog film. Ovo zatvara vodu u kosu i sprečava vlagu od ulaska u kosu. U filmu također smanjuje statički elektricitet i daje ublažavajući svojstva, što češljanje i otpetljava mnogo lakše.

Baobab ulje je interesantno da svoj profil masnih kiselina je otprilike jednu trećinu zasićenih masti, jedna trećina mononezasićene masti, a jedna trećina polinezasićenih masti. Prema tome, to radi na poboljšanju mekoću i elastičnost kada zasićenih masti i oleinske kiseline prodiru vratilo kose, dok su polinezasićene masne kiseline na površini stvori film koji se ponaša kao emolijensima i ubaci-agent, što detangling lakše. Osim toga, film dodaje sjaj i sjaj vaše uvojcima, održavajući optimalnu ravnotežu vlage minimiziranje difuzije vlage u ili iz kose.

Sažetak

Baobab ulje dolazi iz voća prekrasnog baobaba naći u Africi, a zahvaljujući ženske zadruge i druge trgovinske aranžmane, mi smo sretni da imaju sposobnost da poštuju njen uticaj na našu kožu i kosu za sebe. Ona ima značajne količine vitamina E u tome, antioksidans koji štiti kosu od oštećenja okoliša uzrokovan stvaranje slobodnih radikala. Također, jedinstveni profil masnih kiselina za ovo ulje znači da su neki od ulja može difuzijom u korteks kose i poboljša svoju elastičnost i gipkost, a ostatak stvara zaštitni film na površini koja dodaje sjaj, smanjuje zapetljavanje i pomaže da zadržava vlagu dok blokiraju vlage. Ova posebna kombinacija svojstava znači da baobab ulje bi trebalo biti posebno korisno za krhku kosu ili oštećenu kosu izloženi vrlo topla i suha klima, kosu oštećenu toplinskim oblikovanjem ili kemijskih procesa, kosa izložena vlažnim uvjetima, kao i kosa oštećena od plivanja ili aktivnosti na suncu.

Postoji niz načina na koje možete uključiti baobab ulja u svakodnevnu njegu kose. Pokušajte primjenom nekoliko kapi za kosu zajedno sa svojim proizvodima za oblikovanje kose da dobije neku zaštitu pre nego što odete u ljetnih vrućina. Također možete dodati nekoliko kapi nekim bademovo ulje, zagrijati ga i učiniti intenzivan tretman ulja za poboljšanje zdravlja oštećene kose. Dodavanje pad na svoj uređaj i mogu vam dati mekši brave. Samo zapamtite, važno je sa uljima za njih ne preterujete ni u količini i učestalosti. Malo opreza može pomoći u sprečavanju prekomjerne apsorpcije ulja u osovinu kose, što može dovesti do neposlušnu, mlitava kosu. Uklanjanje s blagim šamponom je od suštinske važnosti, kao organska ulja mogu izgraditi i učiniti kosu pojaviti masna i opterećena.

Na kraju, važno je napomenuti da su mnogi od trenutno dostupnih "baobab ulja" proizvodi su izrađeni od pretežno silikona sastojaka i koji sadrže vrlo malo baobab ulja. Ovi proizvodi vjerojatno neće otkriti punu korisna svojstva od baobab ulje za vas, a može izazvati neke neprijatne efekte na svoje kovrče ako se koristi prečesto. Na sreću, to je moguće dobiti 100% čistog, hladno presovanog baobab ulje od renomiranih proizvođača ugraditi u svoje rutinu i proizvoda.

load...