Amla: Čudno ulje ili suviše dobro da bi bilo istinito? | BA.inspinre.com
Šminka

Amla: Čudno ulje ili suviše dobro da bi bilo istinito?

Amla: Čudno ulje ili suviše dobro da bi bilo istinito?

Odakle dolazi?

Među brojnim sastojaka botaničkog zasnovan trenutno popularna u rutine za njegu kose, amla je možda onaj koji čini najviše misteriozne, barem iz hemije stanovišta.

Amla je izveden iz ploda indijskog ogrozd ili Phyllanthus emblica L., listopadno stablo naći iu tropskim i suptropskim dijelovima indijskih i jugoistočne Azije.

Voće limun veličine je zelenkasto žuta sa atraktivnim vertikalne brazde i ima gorak, kiseo i slatkog ukusa. Dok Amla voće se prvenstveno sastoji od vode, također sadrži brojne šećera, ugljikohidrata, proteina, vlakana, minerala, a sadrži vrlo visoke količine askorbinske kiseline (vitamin C). Za mnoge stoljeća to je cijenjeni praktičari ajurvedske medicine, kao i mnoge druge grupe za njegovo navodno neverovatno medicinskih atribute, kao i po svojim blagotvornim svojstvima za kosu i kožu.

load...

Šta on radi?

Zagovornici koji podržavaju aktuelno korištenje amla za tvrdnju kosu da je ima mnogo upotreba:

 • Sredstvo za čišćenje
 • Duboko tretman uređaj
 • Perut lijek
 • Sprečava prosjed kose
 • Potamnjuje kosu bez upotrebe boje
 • Pruža sjaj
 • Poboljšava rast kose

Previše dobro da bi bilo istinito?

To svakako zvuči previše dobro da bi bilo istinito. Šta je u amla koja se prodaje za kućnu upotrebu? Da li njen sastav i kemije daju kredibilitet na mnoge hrabre izjave?

Osim ako ste sreće da imaju pristup svježe voće, amla je općenito dostupan ili kao prah ili ulja. Svjetlo smeđe prah se dobija sušenjem cijelog voća i brušenje ga u prah. Amla ulje je zapravo napravio potapanjem sušenog voća u drugom ulju, kao što su kokos, susama, a ponekad i mineralna ulja. Neki od komponenti sušenog voća prodre u baznog ulja, koje se filtrira da ukloni komadiće voća prije na tržište. To znači da je većina amla naftnih derivata se prodaju su zapravo više botanička infuziju amla u kokos, sezam, ili mineralna ulja. Iako je moguće da se izvuče masne kiseline iz sjemena amla voća na isti način kao što su izvađeni iz kokosa, avokado, shea oraha, i arganovo voće, to nije bio tradicionalan način korištenja ovog voća.

Elaginska KISELINA

Kemijskih make-up u amla prahu

S obzirom da je sušeni prah je napravljen od cijelih plodova, sadrži sve hranjive tvari nalaze u Amla, uključujući i masne kiseline iz sjemena, glukoze i kompleks ugljikohidrata, vitamina, fitohemikalije, proteina i minerala. Pronađenih u sjeme masne kiseline su uglavnom polinezasićene one (~ 63%), a ostatak se sastoji od 27% mononezasićenih masnih kiselina i 9-10% srednji i dugi lanac zasićenih masnih kiselina. Ove molekule su uglavnom prevelika i nezgrapan da prodru u korteks od vlas kose, tako da kaput izvan kose i daju neke klizanja i ublažavajući svojstva.

Amla i vitamin C

Amla prah također sadrži velike količine vitamina C, koji djeluje kao antioksidans i protuupalno sredstvo, a može stimulirati rast kolagena u koži glave tkiva.

Vitamin C također ima antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv peruti i drugih infekcija vlasišta. Blago kiselih svojstva vitamina C može povećati snagu i kvalitetu zanoktica sloj kose i dodati malo sjaja. Previše vitamina C može se sušenjem na kosu, iako, tako da je ovo vjerojatno dobar razlog da biste koristili ovu prah samo povremeno.

load...

Galski & Elaginska Acid

Druga dva zanimljiva komponente amla praha su fitohemikalije galne kiseline i ellagic kiseline. Galne kiseline je fenol molekula koja ima antivirusno, antigljivično, i antioksidativna svojstva. To je i koristi za boje u Evropi i Mediteranu regijama za najmanje 2.000 godina. Iako nije studirao u ovu svrhu, možda galne kiseline je zastupnik odgovoran za anegdotski izvještaji postepenog zatamnjenja kose kada amla se koristi tokom vremena. Elaginska kiselina je polifenol naći u mnogim voća, posebno crvene kao što su maline. Također je dokumentovano da antigljivično, antivirusno i antioksidativna svojstva.

Ove kiseline takođe može djelovati kao helaciju agentima da pomogne ukloniti neke metala iz kose. Oba galne kiseline i ellagic kiselina također može kombinirati sa glukozom, prisutna iu Amla prahu, da se formira polimerni taninske kiseline. Ovi mogu potamniti kosu tokom vremena, kao što je također koristi čaj za svoje Tanin da potamni i ofarbam tkanine i kose. Čini se sumnjivo da amla prah može spriječiti prosjed kose ili da može izvesti čuda, ali čini se kao da bi mogao dati neke koristi za kosu.

Kako se koristi amla prahu

 1. Potopite amla prah u vodi da se formira tijesto, koje se onda mogu primijeniti na kosu kao masku ili se koriste za ribati vlasište. Aroma od ovog voća može biti prilično neugodan, tako da možete dodati malu količinu eterično ulje ili botanički ekstrakt da mu daju više prijatan miris. 
 2. Kako bi se spriječilo nered, koristite tuš kapa za pokrivanje glavu dok smjesa ima vremena da sjedi na vlasište i kosu. 
 3. Nakon što ste dozvoljeno tretman da sjedi neko vrijeme, nježno uklonite ga ispiranjem kosu pod toplo, tekućom vodom i pažljivo rade to iz vaše kose.  
 4. Pratite sa uređaj ako vaša kosa izgleda kao da je potrebno više klizanja.  
 5. Drugi način za korištenje amla prahu je da se jednostavno dodati neke u malu količinu uređaja i primijeniti ga nakon što je imao priliku da postane malo hidrirani. Isperite normalno.

Amla ulje

Ulja sa oznakom "amla ulje" su zapravo možda preciznije zove infuzije amla voća u bazno ulje.

Nosilac ulja koja se koriste su prvenstveno susama, kokosa, badema, ili mineralna ulja, a ponekad sadrže i druge botaničke ekstrakte, kao što su Ayurvedski bilja, ružmarina, pa čak i kane.

To je vjerojatno da je većina efekata ovih proizvoda može se pripisati nafte i drugih aktivnih sastojaka u proizvodu. Za razliku od prahu voće, te ulja sadrže gotovo bez vitamina C, jer nije ulje u vodi. Međutim, mogu postojati neke od phytochemcials, galne i ellagic kiseline, prisutne u mješavini ulja, tako da mogu dati neke prednosti, kao što je antioksidativno, kao i antifungalna i antivirusno. Neki tamnjenje kose može doći tokom vremena sa upotrebom ponavljanja, iako to čini manje šanse nego sa prahom.

Kako ga koristiti

Ukoliko želite da probate amla u ovom obliku, tražiti jedan u ulju na biljnoj bazi za izvođenje najviše koristi, i koristiti ga kao što biste kokosovo ili bademovo ulje. Možete ga koristiti kao tretman vlasišta, tretman duboko uređaj, ili jednostavno dodajte ga na odsustvo u uređaj, styling proizvod, ili direktno na krajevima.

To je uvijek zabavno da probaju nove stvari, ili u ovom slučaju, stvarno stare stvari. Iako je vjerovatno neće biti čudo lijek za sve što muči vas i vaše kose, amla zvuči kao da bi mogao dati neke pogodnosti za kosu i vlasište.

Kovrdžav će morati da bi bili sigurni da dodati puno kreme i emolijenasa ako se koriste u prahu, jer nema mnogo toga za ponuditi što se tiče uređaj sam po sebi. Ako ste već uključiti amla u svoj režim i vole ili probali i mrzili, mi bi voleli da čuju svoje iskustvo!

load...