Zavisti zavist i teksturu kose, hajde da raspravljamo | BA.inspinre.com
Modu

Zavisti zavist i teksturu kose, hajde da raspravljamo

Zavisti zavist i teksturu kose, hajde da raspravljamo

Razgovarali smo o temi teksture Kucanje i diskriminacije u našoj Live panel sa Miss Jessie Original suosnivač Miko Branch, Karen Tappin Karen Body Lepa, i Imani Dawson, osnivač bloga pleme pregib (ako ste propustili, gledajte ovdje). YouTuber Jouelzy je nastavio raspravu o njoj kanal sa svojim video na tu temu. I CurlyNikki objavio ovaj komad Susan Walker DrWalkerWellness, na koju je mislio-izazivanja povratne informacije. Radujemo se čitanje kako NaturallyCurly zajednica osjeća, komentar ispod!

Dr Susan Walker piše:

Dakle, ovo će biti malo kontroverzan. No, dosta kontroverzna. Ja stvarno ne želim da idem tamo gde Nosim ovo da budem iskren. Međutim, u narednim nedeljama ću se raspravlja o temi koja se može u odnosu na noktima po tabli u smislu efekta koji ima na neke žene. Zato želim da utrti put za to uvidom u kojoj su neki od ovog bes - iz prakse koja je stvarno trebalo da bude prilično benigne - dolazi.

I to je tema za kosu kucanje.

Idem u kosu kucanje jer, brzo iskreno, kao SKIN kucanje, to je izuzetno vrijedan za opisivanje kosu i pomaže vam odrediti vrste proizvoda koji će biti idealan za vas, prakse za njegu kose treba koristiti kako bi se najbolji u kosi, tehnike oblikovanje da biste poboljšali teksturu, i očekivanja možete realno imati za kosu. Pa zašto push nazad? Zašto je takav problem sa upotrebom sistema za klasifikaciju kosu na osnovu toga izgledu i drugih objektivnih parametara? To je očigledno, ali ja ću ga navesti u svakom slučaju. African teksture kosa je izuzetno razlikuje od Evropljanin kose. I hajde da bacimo azijske kose u tu da. Jer kada se izvode studije i usporedbe između tekstura kose to su ovi one koji se ocjenjuju. Moram da tu izjavu, jer kada je u pitanju za njegu kose, postoji velika vjerojatnost da nećete biti u mogućnosti koristiti proizvode posebno za kosu koja nije teksturom ili kovrčava. Kažem velika verovatnoća umjesto definitivni "NE", jer kovrdžave kose postoji veliki spektar tekstura, pregib obrasce i tipove kose. Tako da bi mogao da se izvuku sa korištenjem proizvoda koji su posebno kreirani za ravnu kosu. Ali većina žena neće. Dakle, ono što je problem? Odakle da počnem. Članak u Ebony.com maj me tresti glavu. Bukvalno. Naslov je "tužna istina o prirodnim dlake diskriminacije". Stanovišta članka je da postoji novi način za mainstream medija da nam Divide Via kosu... I

load...
... Smo se našli sponzora lepotu industrije koja je velikom većinom hvali određenu vrstu prirodne kose, i jasno ignoriše drugi. Žene sa kinky teksturom kose, poznatiji kao tip 4, doživljavaju nešto o "teksture diskriminacija" kao posljedica ovog novog prirodne novi ljepote standard. Curly i valovit djevojke dominiraju brendiranje u proizvodima masovne plasira prirodne kose... Sada je tu i novi pritisak na prirodne žene čeznu za određenu vrstu prirodne kose.

I na kraju

Žene sa kinky teksturom kose doživljavamo teksturu diskriminaciju kao posljedica nove ljepote standard sada postavljena među naturals.

Zaključuje sa pomen kose kucanje sa neke žene pronalaženje je "neozbiljan" i "razdora". Na nekim forumima neke žene čak ismejane što ima teksturu kose koja je manje poželjan ili upravljati u odnosu na druge teksture. Ja ne znam odakle da počnem. S jedne strane ja bi glupo reći da određene teksture nisu poželjni u odnosu na druge s nekim ženama koje su prirodne. Ne svi, ali neki. Ja sam kriv. U jednom trenutku u životu našla sam se sa željom, nadajući se i moleći za "više upravljati" i "poželjno" teksturu kose. I pošto sam uvijek govoriti o istinski grli vaše prirodne kose ako će ići prirodno, moram ispitati gdje je to zaista dolazi. To će biti malo duboko i možda neugodno. Ali, hajde da podignite tepih malo otkriti neku prljavštinu hoćemo li?

Odakle dolazi

Mi smo 400 + godina pisati ropstvo. Međutim, iako je fizički okovi su nestala nakon efekte i mentalnog uporišta koje proizilaze iz tog doba su jednako supresivnu. Jedan autor naziva ove nakon efekata posttraumatskog Slave sindroma (PTSP).

PTSP opisuje skup ponašanja, vjerovanja i postupaka u vezi sa, ili u vezi sa više generacija traume afričkih Amerikanaca koji mogu biti uključuje, ali nije ograničeno na nedijagnostikovana i netretirane post-traumatskog stresnog poremećaja (PTSP) u ropskom Afrikanaca.

Posttraumatskog Slave sindrom: Amerike Legacy of Enduring Povreda and Healing, Joy Degruy Leary. Uptone Press (2005)

PTSP je objašnjenja teorija koja pretpostavlja da vekovima ropstva u SAD-u, a zatim sistemski i strukturni rasizma i ugnjetavanja, rezultirali su višegeneracijskim neprilagođena ponašanja, koji je nastao kao strategija preživljavanja. Sindrom se nastavlja jer djeca čiji roditelji pate od PTSP često će biti indoktrinirani u istu ponašanja, dugo nakon ponašanja su izgubili svoje kontekstualne efikasnost. Autor navodi da PTSP nije "poremećaj" koji se može jednostavno tretirati i otkloniti klinički već mora nužno zahtijeva duboku socijalnu i strukturne promjene u Amerikanaca i američke institucije da nastave promovirati nejednakosti i nepravde.
load...

Dakle, ono što su neke ključne PONAŠANJE obrasce koja odražava posttraumatskog Slave sindrom? Prema autoru Dr. Joy Degruy, postoji nekoliko:

Vacant Esteem

Nedovoljna razvoj onoga što je autor naziva primarnim samopoštovanje, uz osjećaje beznađa, depresije i opće sebi destruktivna Outlook.

Obilježene Sklonost za Anger i nasilja

Ekstremne osjećaje sumnje negativnog motiva drugih. Nasilje nad sebe, imovine i drugih, uključujući i članove vlastite grupe, odnosno prijatelja, rođaka ili poznanika.

Rasistički Druženje i (internalizovao rasizma)

Naučene bespomoćnosti, pismenost deprivacije, iskrivljene self-koncept, antipatiju ili averziju za sljedeće:

  • Članovi sopstvenog identifikovanih kulturne / etničke grupe,
  • Na običaje i običaja povezanih sopstvenog identifikovani kulturne / etničke baštine,
  • Fizičke karakteristike sopstvenog identifikovanih kulturne / etničke grupe.

Ono što želim da se fokusira malo na je... Iskrivljena self-koncept, antipatiju ili averziju za fizičke karakteristike sopstvenog identifikovanih kulturne / etničke grupe. Kolorizam je jedan aspekt ovog. A sada se čini da je zabrinutost, kao i tekstura kose diskriminacije. To je nešto što Solange Knowles naziva "curlism '. Međutim, ovaj koncept nije nova. To nije potekla sa trenutnim pokret prirodna kosa. U SAD-u Korijeni diskriminacije na osnovu teksture kose (uz boju kože mogu da dodam) su. Oba su duboko ukorijenjeni u evropskog kolonijalizma i plantaže sistem porobljenih Afroamerikanaca. Svako ko je bijele ili usko ličila ili emulira "bjelina" kulturno, idealogically, ekonomski i estetski bio nagrađen. Dakle, lakši si i "bolje" kosu je bio povoljniji. U 20. Stoljeću procjene pod nazivom "braon papirnatu vrećicu test" je bio ritual nekada praktikuju određene afroameričke sestrinstva, bratstva i organizacijama koje nikome neće dozvoliti da u grupu čija koža ton je bio tamniji od papirne kese. Još jedan test je bio test češalj. Ako češalj može ukrasti u kosi, žao mi je, to je propast. Moja poenta u prolazi kroz sve ovo je da se naše percepcije onoga što je poželjno i lijepa su duboko ukorijenjeni u ropstvu.

"... Zarobljavanje uma i tijela, kako je ropstvo daleko trajnije, daleko težim thanconquest tijela sama..." Ayi Kwei Armah, Two Thousand Seasons (str.33)

Uske, coily i kinky kosom Naturals su nedovoljno zastupljeni, a ne s obzirom na isti priznanja i rekvizite da njihova sjajna, silkier, labavije pregib kolege su given.This stvarnost se vidi na društvenim medijima kao video i slike ovih gubitnik kovrče teksture dobiti više dionica, sviđa i pozitivne komentare od kinkier teksture. Takođe je tvrdio da su ove žene imaju više medija i mogućnosti sponzorstva kao dobro. Blogeri i vloggers govore se i pokazujući neke od krivice na prirodne kompanija za njegu kose koji održavaju stereotipa o dobru kosu. U suštini to je kosa koja je duga, labavo uvijen i sjajna s puno kretanja. Oh, evo nas opet. Ovo poželjno kosa tekstura je onaj najbliži....da je dobila! I ovo je mjesto gdje je podjela dolazi u. Tužna realnost je da radimo ovo samo za sebe. Mi (kao kolektivni) imaju problem. Čuo sam od toliko profesionalnih žena koji su prihvatili njihove teksture prirodnu kosu da je to druga crna žena u uredu za koje se čini da imaju problem sa prirodnom kosom, a ne njihove bijele kolege. To je nama koji govore našu djecu da li imaju "dobru kosu" ili ne. Mi to radimo. I mnogo puta smo čak i ne shvatiti to radimo jer je duboko usađeno u našu psihu.

Oh, da, PTSP svoju ružnu glavu.

Pa gdje nas to vodi? Kada se kosa biti samo kosu? Zašto smo sada opet podijeljena? Ja bih da kažem da je to stvarno nije tako duboka, ali istina je da je to što duboko za neke.

Povratak na dlake tipkanja

Ovo pitanje je nešto što sam bori sa stotinama godina. To je problem koji je sveprisutan i nemam odgovora ili rješenja. A to nije ono što je ovaj post o. Razlog za to je da pokuša otkriti neki od razloga zašto mislimo kako radimo; da bi ga na svijesti i shvatiti što možete učiniti da izvrši neku vrstu promjene u svom životu. Imam dvije kćeri. Oba prekrasna curica. Kako sa potpuno različite teksture kose. Oba meka kosa, ali jedna ima silkier kosu od druge. Bila bi preko noći senzacija ako se stavi na Youtube-u. Vjeruj mi.

Ali ono što moram da svjesno sigurni da ne padne na to o tome kako je slatka kad joj je kosa stilu na određeni način. Moram da se borim protiv podrazumijeva koliko upravljati joj je kosa, ali komentirajući kako je teško kosa moja druga kćer je češlja. Možete dobiti sliku. To je ono što ja mogu učiniti kako bi izgraditi samopouzdanje u više kćer, tako da ona cijeni i voli svoju prirodnu kosu.

U raspravu kose kucanja, moj pristup će biti objektivan i opisni. To će podrazumijevati ništa o "dobro" i "loše" kose. Samo ono što je. To će vas voditi sa svojim izborom proizvoda i dati vam stvarnost ček na ono što možete očekivati ​​proizvod učiniti. Ako je vaša kosa nije inherentno sjajna, nikakva količina proizvoda "X" će vam dati da sjaj kao što vidite djevojke na slici! Zato, molim te, spasi svoj novac!

Ne zaziru od razumijevanje vašeg teksture. Naučiti sve što možeš o prednosti i slabosti vaše kose, tako da možete doći do tačke kada stvarno volite svoju kosu!

load...