Siva kosa nasuprot suncu i UV zračenju | BA.inspinre.com
Modu

Siva kosa nasuprot suncu i UV zračenju

Siva kosa nasuprot suncu i UV zračenju

Siva kosa ima veću osjetljivost na oštećenja kada je izložen UVA i UVB zračenja.

Oni koji imaju značajnu količinu sijede kose su svjesni da se ponaša drugačije nego ostatak njihove Tresses. Po definiciji, siva kosa nedostaje boje, što dovodi do manje sjaj i sjaj. To često ne imati isti pregib obrazac ili tekstura kao i ostatak kose, što može učiniti da izgleda nemirna. Siva kosa može izgledati za kosu i skloniji frizz. Međutim, stvarno dobro čuvaju sijede kose može biti prilično atraktivno. To je vrlo delikatna, međutim, a posebno je sklona degradacije fotografija i žutila kada su izloženi prekomjerne količine sunčeve svjetlosti. Ova tendencija je posebno zabrinjavajuće kao proljeće približava, a mnogi plan da provedu više vremena na otvorenom vrtlarstvo, plivanje, ili samo uživajući u suncu. Srećom, bio naoružan sa znanjem jedinstvene rizike sunca izloženosti siva kosa može omogućiti da se spriječi šteta i održavati zdravu kosu. Dakle, šta nauka nam govori o sijede kose i ultraljubičaste zrake?

Testiranje i podaci

Istraživači su uradili komparativne studije o različitim fizičkim i kemijskim svojstvima plavuša, smeđe i sive boje kose, i prije i poslije UV zračenja. Jedna od poznatih studija ispituje širok spektar svojstava, uključujući i zatezne modul, zatezna čvrstoća, vlažna češljanje snage, stupanj bubrenja u osnovno rešenje, zanoktica nagrizanja i dinamičan kontakt ugla. Oni su ocijenili promjene boje kose sa izlaganjem UV zračenju. Sve ove osobine ih dobili indirektne informacije o biopolymeric strukturu vlasi kose i kako su pogođeni eksperimentalnim uslovima.

load...

Otkrili su da je siva kosa je imao mnogo veći osjetljivost na oštećenja nego što je smeđa kosa prilikom izlaganja UVA i UVB zračenja. Uzorci su imali veći gubitak mehaničke čvrstoće, veća promjena boje (žutilo), povećana oštećenje kutikule, i izloženi značajnog tranziciju od toga da hidrofobnim u hidrofilne na površini vlasi kose. To znači da je siva kosa bila češće pokazuju znakove žutilo nakon izlaganja, kako bi postali više lako zamršene, lako gubi vlagu, i razbiti. Bilo je jasno da ta grupa koja siva kosa zahtijeva zaštita, ako će biti na suncu za produžen period.

Iz tog razloga, istraživači su obavljali svoju studiju pomoću dva različita UV apsorbere koje su uspješno koristi u proizvodima za njegu kože. Jedan je bio oktil metoksi cinamat (OMC), aditiv za zaštitu od sunca koji se često koriste, često nalaze u proizvodima za njegu kose na tržištu kao na snazi ​​za zadržavanje boje i zaštitu od sunca. Drugi sastojak je cinnamidopropyltrimonium klorida (CATC), a quaternized (kationski) UV apsorber. Svaki UV apsorber je primijenjen na kosu preko potopiti / ciklus ispiranja na jednostavan šampon nalik rješenje SLS / kreme za sunčanje. Uzorci su ozračeni za određene vremenske periode, a zatim proći kroz sve iste testiranje kao i one ranije govorili.

Zaštitite svoje sive ili prosede kose od oštećenja sunca.

Rezultati su pokazali da je svaki UV apsorber ponudio neku zaštitu na kosu, kao pogoršanje svojstava je smanjio mjerljivo. Međutim, tradicionalno koriste OMC ponudio znatno manje koristi od CATC i stvarno je pokazao samo marginalno poboljšanje u odnosu na bez ikakvog tretmana. Utvrđeno je da je kationski UV apsorber (cinnamidopropyltrimonium klorid) je bitnije na površinu kose nakon ispiranja i bio je mnogo efikasniji u održavanje integriteta kose za svaki test. Molekula je imao imovinu kao blagi uređaj agent, i dodao veću korist formulacija od konvencionalnih OMC. CATC je radio vrlo dobro u bazi ulja sprejeva odsustvo na, kao i šamponi, a naučnici su zaključili da je imao pravi potencijal za pomoć došlo do oštećenja sive kose (ili bilo kose, što se toga tiče) od sunca.

Jedan važan prigovor je da zapravo nije moguće kvantificirati efikasnost kreme za sunčanje koristi u proizvodima za njegu kose na isti način kao i za kreme za sunčanje namijenjene za zaštitu kože. Ne postoje standardizirani metode i testovi za evaluaciju zaštitu od sunca za kosu, pa čak i ako je bilo, potrošačke varijabilnost u primjeni će učiniti mnogo toga tipa podataka beskorisna. Mnogi kozmetički kemičari potpuno odbaciti svaku vrijednost, uključujući UV apsorbere u proizvodu za kosu, uprkos jakoj marketinške kampanje insistira na neki drugi način. Dok sam često podijeliti svoje skepticizam u vezi vjerojatno potraživanja od strane proizvođača, ovaj studija je pokazala da ima izgleda da bude neke koristi za formuliranje sa cinnamidopropyltrimonium klorida (barem za uslove u ovom studiju).

load...

Sažetak

Naučnici već dugo zanima kako fizičke osobine sijede kose razlikuju od onih pigmentnih kose. Nažalost, za one od nas sa sive ili prosede kose, istraživanje je pokazalo da je više osjetljiv nego pigmentirana kosu različitim vrstama oštećenja od UV zračenja. Srećom ipak, da nema izgleda da najmanje jedan UV apsorber (a sigurno drugi nisu obuhvaćeni u ovoj studiji) koja može pomoći u zaštiti sijede kose od oštećenja na suncu. Postoji nekoliko proizvoda na tržištu koji sadrže ovaj sastojak, uključujući i Paul Mitchell Color Protect dnevni regenerator, Soma dlake Technology Color Protect šampon i njihovih Leave u spreju, Kenra Platinum krema, i Aveda Color Conserve šampon, da navedemo samo neke. Nisu svi ovi proizvodi su nužno kompatibilni sa metodom šampon slobodan, ali neki su. Samo budite sigurni da provjerite popis sastojaka da bude siguran proizvod je prava stvar za vas i vaše ličnim željama. Proizvodi kao što je ovaj posao najbolje da se minimizira slučajne svakodnevno šteta, po mom skromnom mišljenju, tako da zgrabite sladak slamnati šešir ili prilično maramu za pokrivanje kosu kada planirate biti na suncu na duže vrijeme.

load...