Panthenol proizvodi za kosu | BA.inspinre.com
Modu

Panthenol proizvodi za kosu

Panthenol proizvodi za kosu

Pantenol je popularan sastojak i za njegu kože i kose proizvoda. Proizvodi za njegu kose koje koriste ovaj sastojak se kaže da imaju poboljšane efekte vlagu i dodajte debljine ili tijelo na kosu. Proctor and Gamble je izgradio svoje cijele Pantene Pro-V liniju proizvoda da iskoristi svojstva ovog sastojka. Čini se da je zabuna, međutim, o ulozi pantenol u formulaciji i da li ili ne to je korisno ili možda čak i štetni za kovrčave kose. Bliži pogled na hemiju pantenol treba da pruži objašnjenje o tome sastojak.

Osnovni Chemistry

Pantenol je derivat vitamina B5 (pantotenska kiselina) i poznat je kao provitamin. Pantenol je ono što se zove kiralnih molekula, ili onaj koji ima molekularnu strukturu koja mu daje "nespretnost", ili desnom rukom (dextrorotatory) ili lijevo rukom (levorotatory). Ova dva ogledalu enantiomera nisu superimposable jedni na druge, na isti način na koji vaše dvije ruke su slike u ogledalu jedno od drugog, a ne točne duplikate. Često, dvije verzije molekule imaju različite kemijske i biološke osobine. Za kozmetičke svrhe, pantenol se isporučuje ili kao racemska mješavina (50/50) obje vrste enantiomeri ili kao pročišćene "D" verzija. To je najvažnije u aplikacijama za njegu kože, kao i D-verzija pantenol je biološki aktivna verzija.

load...

Properties

Višestruke hidroksilne (-OH) grupama na pantenol molekula prenose većina fizičke osobine na to, većina posebno visoku topljivost u vodi i drugim otapalima. Pantenol je vrlo efikasan vlažilac, klasu sastojaka koji se koriste u njegu kose kože i proizvoda za promociju zadržavanje vlažnosti. Ona ima visoko hidrofilnih i higroskopan hemijske strukture koja privlači vodu iz atmosfere i veže ga na raznim lokacijama duž molekula. Ovlaživači obično imaju više alkohola (hidroksilne) ili na sličan način hidrofilnih stranicama (kao što su eteri ili amonijev grupe), koji su dostupni za vodikove veze sa molekula vode. Vodikove veze između ovlaživača i vode pomaže u zadržavanje vlažnosti smanjenjem gubitka vode zbog isparavanja.

Pantenol nije samo vlažilac, ali je i koristan ovlaživač i ublažavajući. Ravnomjerno Prostire se na površini vlasi kose, formirajući gladak film na površini kutikule. Ovaj film daje poboljšane koherentnost refleksije svjetlosti od površine kose, koji prenosi značajan sjaj i sjaj. Glatka film također pruža izvrsnu klizanje između susjednih pramenovi kose i otpetljava svojstva. Pantenol je u stanju da prodire zanoktica i ulazak vratila kosa, kao i, gdje je to pomaže u zadržavanju vlage i daje volumen.

Važno je napomenuti da ponekad penetracija vratila od sastojaka može stvoriti grubu kutikule površinu i dovesti do kovrdžanja, zbog oticanja vratila kose. Ovo ne može doći za svakoga i zavisi od nekoliko faktora, uključujući poroznost kose i iznos sastojak koji se koristi u proizvodu. To je potencijalni neželjeni efekt, tako da ovo u vašem mozgu kada se koristi proizvod koji sadrži sastojak.

Iako postoji uporni glasine da pantenol stvara voštani naslage na kosi, ne postoje dokazi da podrže takvu tvrdnju. Pantenol uopšte nije sličan po strukturi voštana materijala. Također je topljiv izuzetno voda, alkohol vodi, blago topiv u glicerin i prilično lako u stanju da se miješa u većinu ulja. Pored toga, pantenol nema komponentu svoje hemijske strukture koja bi uzrokovati da se veže čvrsto na površinu vlas kose. Iz tih razloga, treba jednostavno ukloniti iz kose ispiranjem, pranje s blagim šamponom, pa čak i uređaj za čišćenje. Ako se ima problema sa nagomilavanje i neugodan teksturu kose kada se koristi proizvod koji sadrži pantenol, pitanje je vjerovatno zbog drugih sastojaka u formulaciji.

load...

Pantenol se lako apsorbira kože, a kao preteča vitamina B5, to direktno utiče na metaboličke procese u epidermisa ćelija. Utvrđeno je da ima mnogo korisnih svojstava za epitelnih tkiva, uključujući povećanje hidrataciju i elastičnosti i vjeruje se da promovira regeneraciju ćelija. Kada se koristi u šamponima i uređaja, pantenol zamislivo daje dodatnu korist kroz poboljšanje zdravlja vlasišta i potencijalno poboljšanje rasta kose.

Žele više?

  • A Katjonski Styling polimera sa novim Properties
  • "U Coiffure Projekat" donosi prirodne kose svetu umetnosti
  • Jessicurl Gets Brave za filmskoj premijeri

Final Thoughts

Pantenol je prirodno javlja materijala koji dodaje nekoliko korisna svojstva za formulacije za njegu kose. To je vlažilac, ublažavajući, glossifier, Detangler i hidratantnu agent. To je topljiv veoma vode, a takođe je lako ukloniti sa blagim biljnim izvedeni ulja ili putem uređaj čišćenja. Prilikom odabira proizvoda vlažilac sadrže, mora se imati na umu klimu u kojoj žive, kako to utiče kosa i kako oni mogu očekivati ​​vlažilac da doprinese ukupne performanse svojih kosu unutar ograničenja koja klime. Također, u zavisnosti od poroznosti vaše kose i vrsti proizvoda koji se koristi, može doći do hrapava tekstura kose ili neke kovrče zbog prodora vratila kose. Ako se to dogodi, to bi bilo najbolje da se prekine upotrebu ili da se smanji upotrebu proizvoda. Konačno, eksperimentisanje je najbolji način da saznate što radi dobro na svoju kosu.

load...