Frizz: rezultat prirode ili negovanje? | BA.inspinre.com
Modu

Frizz: rezultat prirode ili negovanje?

Frizz: rezultat prirode ili negovanje?

Svi znamo šta kovrča izgleda kao, ali ono što se događa kada se to dogodi? U osnovi, kovrča se događa kada se struktura kose nit promijenjen na način koji sprečava ima svoje predviđenom obliku. A neposlušnu Strand je obično ni ravna ni kovrčava, a čini se da se uklopi u nigdje na glavi. Kovrdžanja može stvoriti efekt tipa oreol na glavi, kao neposlušne pramenove plutaju oko patternless na površini, ili se može dati ukupnu bezoblične, žbunovitim efekt. Uobičajeni uzrok ovakvog ponašanja je da je struktura ili zanoktica ili osovine za kosu (ili oboje) je prekinut ili oštećenja ili interakciju sa okolinom, što onda uzrokuje da gubi elastičnost, glatkoću i pregib obrazac.

Šta je uzrokuje?

Najčešći krivac za neposlušnu kosu je supstanca koja čini bezopasnim: voda. Porozna priroda kose omogućava da upija vlagu iz okoline. Kada se to dogodi u višak, to uzrokuje širenje jastučast endocuticle sloj, koji platforme kutikule vage od ose kose, čineći površine grube i neposlušne. Ovaj otok i neravnine na kutikule sloj usložnjava difuzije vlage u korteks, gdje može uzrokovati gel matrica bogate proteinima da otiče značajno. Oticanje zbog apsorpcije vode i povećava promjer pojedinačnih pramenova, što ih može ohrabriti da podigne i odvojena jedan od drugoga umjesto gnijezdi zajedno kako treba. Višak molekula vode i poremetiti vodikove veze između keratin niti, što može izmijeniti pregib obrazac i uzrokovati slame kao, kovrčavu kosu.

load...

Koje tipove kose su najviše pogođeni?

Kosa koja je prošla kroz kemijske i / ili termička obrada je definitivno sklona kovrča, zbog oštećene kutikule i kortikalni proteinske strukture. Međutim, normalna, zdrava kosa može imaju tendenciju da frizz. Kovrčava kosa je podložnija ovom kovrče nego ravnu kosu, zbog manje cilindričnog oblika i činjenicu da pojedinac vage u zanoktica sloj su manje čvrsto preklapaju. To čini kovrdžava kosa više delikatna i štete sklone nego ravnu kosu, ali i više porozne i vjerojatno će biti pogođeni vode u okruženju čak iu svojim djevica, zdravo stanje. U curlier kosa osobe, veća vjerojatnost da će doživjeti sa frizz. Također, finije nečija kosa je (tanku kosu znači pramenova sa manjeg promjera), to je veća ukupna površina, što rezultira u visokom relativnom iznosu od upijanja vlage iz zraka i više problema sa frizz. Dakle, najfiniji i curliest kosa će često biti neposlušnu čak i ako se ne ošteti ili suho.

Šta možete uraditi u vezi toga?

Ako je vaša kosa je već vrlo zdrava, a ti i dalje bore sa kovrča, to može biti lako da se obeshrabriti. Od kovrdžanja je često rezultat kose preuzimajući previše vlage iz njegovog okruženja, najefikasnija taktika je da se minimizira ovo što je više moguće. Vodeći računa vaša kosa je dobro hidratizirana će smanjiti količinu vode će apsorbirati. Također, koristeći uređaje koji imaju dobre emolijenasa u njima će pomoći da vaše kutikule sloj lakše i učinit će to više hidrofobne, tako da će biti manje osjetljiv na vodu iz okoline. Ulja će također dodati gipkost kosu i ponašaju se kao predlakovi ili anti-ovlaživača. Iako su mnogi botanički ulja su divne za tu svrhu, neke silikone i mineralnih ulja obavljati vrlo dobro za ovu aplikaciju, ako vam ne smeta blagim šamponom da ih ukloni. Ako je vaša kosa je u redu, iako, možda imaju tendenciju da se lako postane opterećen previše ulja, tako da ćete morati pažljivo raditi pronaći pravu vrstu ulja i iznos za kosu.

Da li prihvatiti ili borbu protiv frizz?

load...
load...