Etiketa u salonu: Ono što vam stilista neće reći | BA.inspinre.com
Modu

Etiketa u salonu: Ono što vam stilista neće reći

Etiketa u salonu: Ono što vam stilista neće reći

Provjerite web stranicu

Prvo i najvažnije, ako je vaš salon ima web stranicu, oni vjerojatno imaju salon etiketa stranici. Molim vas savjetovati ga, kao što bi vlasnik, stilisti, a klijenti ostane pri ugodno iskustvo za sve.  

Higijena

Da, možete očekivati ​​pranje da se uključe u svoj servis, ali će 2-3 mjeseci bez pranje kose je nehigijenski. Niko ne ide kod zubara bez pranja zube i ne dobija se cijelo tijelo fizički nakon treninga. Vaš skalp je živa, sebum-luči dio svog tijela koje treba očistiti, kao i ostatak vašeg epidermisa. Za kozmetičarka shampoo više od dva puta može izgledati pretjerane, a to zahtijeva više od njenih resursa (šampon) da ona ne može vam naplatiti naknadu za da izbegnu da budu ofanzivu. I miris, oh dijete miris. Svakodnevno skalp masaže sa ricinusovog ulja ispod 3 meseca SEW-u koji nije redovito održavan može razviti miris. Većina licenciranih kozmetičari preporučuju sedmični pranje, tako da ništa protekle dvije sedmice može biti težak zadatak za čišćenje za stilista.

load...

Održavanje stil

Sve ekstenzije zahtijevaju neku vrstu održavanja između meseci. Da idem šest mjeseci bez salon termin za dva-Strand twist proširenja moglo dovesti do zaključavanje (u zavisnosti od pregib obrazac i tekstura). Povrh toga, ako nisu pravilno pranje kose sa nastavcima, onda nagomilavanje proizvoda, prljavštine, i vlakna mogu stvoriti čvorova da je vaš frizer je prepušteno otpetljati ili smanjiti. Sada uklanjanje proširenje koje je bilo zakazano za jedan sat potrebna dva sata za istu stopu? Je li to fer?

Salon čekaonica

Salonima namjerno imaju mali prostor za čekanje kao podsjetnik da se ne overbook i da se izgradi reputaciju pravovremeno. Kada postoje samo 2-5 mjesta određena za klijente, to nije u najboljem interesu za salon da se ljudi na imenovanje koji se ne servisira. Svi znamo da pranje i stajling kovrdžave i coily kosa zahtijeva nježan ruke i strpljenje i niko ne želi svoje Serviced da se požurili, pa dovodi goste na imenovanje, dok je klijent stoji za 30 minuta nije idealno. Neki klijenti stići rano, što nikad nije loša stvar.

Bučan djeca

Volim bebe baš kao i naredne žena, ali to može biti pravi izazov skratila kosu dok se dijete baca izljev bijesa u krilu. Razumijem da je pronalaženje dadilja sa kratkom roku može biti teško, ali to može biti teško za stilista da se fokusira i za druge klijente za opuštanje uz plač bebe.

Lebdi iznad stilista

Volim da flex moj stilista, ali lebdi nad njom kao ona radi je neugodno. Ne samo da je invazija ličnog prostora, ali vremena, truda i novca uloženo je za njih da steknu i razviju svoje jedinstvene vještina set, tako da prijatelj gledaj i uči zaista nije fer. Ja razumijem da kao roditelj želite biti sigurni da sve ide dobro, ali ako imate da lebdi, to može biti vremena da se pronađe novi stilista.

Otkazivanje

To je uvijek ljubazni da otkaže 24-72 sati unaprijed. Kao i ranije navedeno, kovrdžave i coily kosa zahtijeva strpljenje i svaki klijent jedinstven, tako što se nije pojavio ili otkazivanje 15 min prije nego što svoj termin može smatrati bezobziran. Ja razumijem da svi okolnosti su različite, ali kako će vremena stilista je nadoknaditi? Niko ne voli naknade za otkazivanje pa pokušajte vaše najteže otkazati unaprijed. Svi saloni nemaju liste čekanja, a svaki klijent na listi čekanja nalazi u stanju mirovanja u svakom trenutku. Molim te, samo mu dati brz prsten i reprogramiranje.

load...

U proteklih nekoliko godina, mnoge lokne su napustili salon za DIY put, ali neki i dalje uživati ​​u ovom maženje usluge. Molim vas, budite svjesni kako smo (klijenti) mogu utjecati iskustvo svima i ne zaboravite do vrha!

load...