Da li smo krivi za potcijenjene frizere? | BA.inspinre.com
Modu

Da li smo krivi za potcijenjene frizere?

Da li smo krivi za potcijenjene frizere?

Salona Place u kulturi

Istorija kozmetičkom salonu će uvijek držati visok značaj. Čak i danas, kada smo korak u kozmetički salon (na osnovu salon) se osjećaju kao kod kuće, sigurno, i imaju osjećaj mira. Međutim, ovim divnim osećanja nisu u skladu za svaki salon unosite, au posljednjih desetak godina žene su progovorili o tome, što je izazvalo smjene u zajedničkom pogledu profesionalnog stilista. Neki licencirani stilisti nisu u stanju servisiranje njihove klijentele zbog neadekvatnog obrazovanja, obuke i iskustvo.

U negativnu konotaciju

Ovo je prolio negativno svjetlo na industriju u cjelini. Horor priče su obrađeni o ženama ide u salon i čekaju sati prije nego što su usluge pružene. Često čujem od grozne kose nije u redu, kovrčavu kosu kontroverze, a rubovi pod opsadom srerujemo salonima. Uprkos negativnim realnosti industrije, dosta salonima i spa centrima su do povoljnog rezultata za potrošače i dalje pružaju luksuzni iskustvo sa funkcionalnim rezultatima. Istina je, ove industrije nije samo o raskošan život i fizički popustljivost. Također je o održavanje i upravljanje. Ljepote industrije, posebno salonima i stilistima, statistički vrednuju Amerikanci. Evidentno je u njihov opstanak nedavne recesije. Prema podacima Zavoda za statistiku rada, "predviđa se u svemu zapošljavanje Brijači, i kozmetičari rasti 13 posto od 2012. Do 2022. Godine" industriji za njegu kose je stajao jak kroz recesiju i ne pokazuje znakove sporog rasta za budućnost.

load...

Međutim, pomak u pouzdanog, profesionalnog imidža kozmetičar osporava. Neke velike brige o profesionalnom kozmetičari su siromašni uslugu i rezultate, što čini konačni utjecaj na svaku industriju. Kao što je rekao profesionalni govornik na kaže korisnički servis Steph Hyken, "U pozitivnom ekonomije, 70% Amerikanaca su spremni da u prosjeku 13% potrošiti više sa kompanijama smatraju pružiti odličnu službu za korisnike. 78% potrošača su spašena na transakcije ili ne napravio namijenjen kupovini zbog loše usluge klijentima. "

Unesite YouTube Guru

S druge strane, početak YouTube je napravio mnoge žene naselje na svoj računar za samouki zdrav frizerski. Tutorijali kosa na YouTube-u raste eksponencijalno, na paralelni pomak u kozmetičar industriji. Kada je pokret prirodna kosa zamah, većina fakulteta kozmetologije nije predavao kovrdžava za njegu kose. Stoga, u nekim sredinama klijenti bili na gubitku i bili su prisiljeni da izaberu online edukacije. Kao što smo došli da se poveća naše poštovanje za YouTube Gurui za njegu kose, važno je imati na umu da postoje vremena kada je od suštinske važnosti stručno mišljenje da se brine za određene kose i vlasišta izazove.

Tamika Fletcher, stručnjak za njegu kovrčave kose, zagovornik DIY način života, i suosnivač prirodnih resursa salona, ​​daje uvid u ovo pitanje: "U nekim slučajevima, stručno osposobljavanje i iskustvo postoji konkurencija za popularnost. Volim da mi se slobodno dijele toliko informacija i ja sam uzbuđen da vidim ljude koji zadužen za svoju ljepotu kod kuće, ali profesionalni savjet je i dalje važna za njegu kose. Oba su potrebne, samo treba znati gdje ići na rješenja. Ponekad u potrazi za odgovorima online za vlasište ili proređenu pitanje kosa će vas koštati dragocjeno vrijeme. "

Dakle, da li i dalje mislim da profesionalni stilisti su devalvira? Možda, možda ne. Odgovor je relativno. Postoji potreba za online obrazovanje i stručno konsultacije. Ljepota radnici moraju nastaviti da se obrazuju i pružiti kvalitetnu uslugu i povoljnu iskustvo. Međutim, kada je klijent izvan njihova domašaja trebaju proslijediti svoju zabrinutost na drugi stručnost a isto važi i za blogere i vloggers. Ali što je najvažnije, potrošači moraju se obrazuju na ono što je najbolje za njih. Skalp zabrinutost ili prorjeđuje su zabrinutost da bi trebalo savjetuje strane trichologist ili dermatolog. Je orezivanje krajeva, i / ili duboko formuliran uređaj tretmana treba verovatno biti prepuštena licencirani kozmetičarka. Budite sigurni da radite svoj istraživanja pri odabiru profesionalac. Traže komentari i od usta do usta svjedočenja da podrži svoj izbor.

load...

Ljepote industrija je ogroman, i sa promjenom vremena uključuje DIY blogere i vloggers zajedno sa licenciranim kozmetičara. Istina je da smo svi na istoj strani, sa zadatkom da pomogne ljudima održavati svoj imidž, a što ih čini osjećati vrijednosti. Zbog toga, kao što predviđaju klijente da padaju kroz pukotine, svi treba da se posvetimo se odnose potrošača na ispravan profesionalcima. Naš kolektiv napori će komunicirati ono što visoke vrijednosti treba staviti na svaki aspekt ovog rastućeg industrije.

Pa šta misliš, da čitav ljepote industrije pronaći način da rade zajedno?

load...