Da li je soda za sjeme zaista vredna uzbuđenja za kosu? | BA.inspinre.com
Modu

Da li je soda za sjeme zaista vredna uzbuđenja za kosu?

Da li je soda za sjeme zaista vredna uzbuđenja za kosu?

Proučivši hiljade YouTube video uratke prirodne kose, sam naišao na mnoge smjese i izmišljotine, svi koriste sastojci pronađeni u frižideru ili ostavi. "Sjajno", pomislio sam, "Nema više putovanja u dućan - nema više narkoman proizvod"

Bio sam toliko nestrpljiv da pokušate prva stvar koja je promovisala meke kose ili elastičan namotaja. Ali ono nije da radim je istraživanje upravo ono što mi je stavljanje u moju kosu, i kako će mi kosa reagirati. Moramo zaroniti malo u hemije i biologije da istinski razumiju zašto je naš kosa reagira tako kako izgleda, bez obzira da li je sastojak je "prirodno" ili dovoljno dobar za jelo.

Prvi je soda bikarbona šampon i regenerator mix. Da li je to zapravo dobro za našu kosu? Zašto ili ne? Nakon prijema bez sjaja rezultate, odlučio sam da saznam.

load...
Mnogi naturals su promovisali sode bikarbone jer čisti kosu kao šampon i omekšava kosu kao uređaj. Neki su čak i to promovira kao nešto olabavite uvijanje obrazac.

To je sve o pH

Mnogi naturals su promovisali soda bikarbona, ili sode bikarbone, kao sastojak koji čisti kosu kao šampon i omekšava kosu kao uređaj. Neki su čak i to promovira kao nešto olabavite uvijanje obrazac.

Soda bikarbona je, u stvari, kemijske, tako da razumiju njen uticaj na naše kose, moramo da shvatimo pH. Ako mislite da vratim na dobri stari srednju školu kemije, pH kreće 0-14, kiselina u bazu (alkalne). Ako je nešto kiselina, ima više ione vodika. Ako je nešto alkalna, ona ima više hidroksid iona. Neutralnim pH je 7,0-pH destilirane vode.

Uobičajeni primjer kiselina je sok od limuna, sa pH od 2 ili 3. Natrij hidroksid, kemijski koristi u lužina Relakseri za kosu, izuzetno alkalno pH 14 (fuj!).

Naša kosa, kada je mokar, ima pH od oko 4,5-5,5. Kao što možete vidjeti, ljudska kosa je blago kisela kada je u svom prirodnom stanju. Kada se nanosi proizvoda za naše kose, ključ je ravnoteže. Za kosu da ostane prirodna i zdrava, pH mora ostati ista. Čak i voda koju koristimo u tuš će podići pH kosu! To je razlog zašto preparate za kosu su obično pH uravnotežen. Kompanija se pH u obzir prilikom kreiranja proizvoda.

Šta sode bikarbone zapravo radi za kosu

Uz novootkriveni poštovanje ravnoteže, ovdje je najvažniji podatak. Soda bikarbona, proizvod sam stavljajući u mojoj kosi, ima nevjerovatnih pH 9,0! Je podizanje pH moje kose! Činjenica da je nešto kisela ili alkalna je više nego samo oznaka. To je zapravo utiče na naš pramenove na određeni način.

Zamislite svaki pramen kose kao cijev slojeva. Najudaljenije sloj se zove kutikule. Kiseline će zatvoriti slojeve kutikule, dok će ih bazu otvoriti. Ni akcija je loša sama po sebi. Ali opet, ravnoteža je ključ.

Kada je podigao zanoktica, vlaga je dozvoljeno u kosu, ali je i ispustio. Ako se nešto ne uradi za zatvaranje kutikule nazad, bilo vlage koja je primijenjena je izgubljeno. Stvari kao što su temperatura, čak utjecati na kosu zanoktica. Na primjer, topla voda otvara kutikule, dok hladna voda šokova ga isključite. To je razlog zašto većina naturals shampoo kosu toplom vodom, ali isperite uređaj sa hladno.

load...

Dakle, alkali otvorite zanoktica, dok kiseline zatvorite ga. Soda bikarbona smjese kao što je ispiranje i uređaj će uzrokovati kosu da upije previše vode (da ne postoji takva stvar kao previše vlage!). Bez ičega da se snizi pH kosu vratiti u normalu 4.5- 5.5 i zatvoriti te slojeve, vlaga neće biti sačuvana. Kao rezultat toga, oni slojevi će ostati podignuta i nazubljenim, čineći kosu osjećati grube i nepregledan.

Kako pronaći ravnotežu

Ako ste pokušali sodu bikarbonu smjese, verovatno primetili zrnastost je izmišljotina. Na molekularnom nivou, soda bikarbona je stvarni prilično abraziva. Na kraju krajeva, mi koristimo da očistite prljavštinu naše lonce i tave, zar ne?

Kada smo ga koristiti za teške čišćenje, mi smo također iskorištavanjem svog apsorpcije. U stvari, naše pravo kose prijatelji mogu ga koristiti kao suhi šampon. Primjenjuje na korijene, ona upija ulje koje vidljivo putuje niz niti ravne kose.

To me je dovelo u pitanje: ako se koristi za upiju masnu kosu, kako je moguće da će imati koristi moje coily, suha 4b kosu? Priznajem, ovo bi bio dobar jak sredstvo za čišćenje nakon zaštitni stil kao što je kinky-twist ekstenzije. Ali to je kad ja nisam bio u stanju da perem kosu 2 mjeseca!

Mislila sam se da moje iskustvo sa sodom bikarbonom uređaj. Važno je napomenuti da je mješavina nije sastoje od mojih omiljenih u radnji kupio uređaj, tako da je pH verovatno nije alkalno kao čisti sode bikarbone. Ipak, cilj našeg kose proizvode treba napustiti pH kosu uravnotežen, ili barem kreću se u kiseloj pravcu gdje i pripada, tako da će zanoktica ravne, zaključavanje plemenitih vlage u.

Prema mojim istraživanjima i iskustvu, curlier / kinkier kose, korisnije bi bilo da samo ostaviti ovaj proizvod u vašoj ostava.

Uradi sam

Ako ste u potrazi za vidjeti kako soda bikarbona utječe na kosu, pokušajte jednu od ovih DIY recepata i recite nam kako to ide!

Soda bikarbona za ispiranje

  • ½ šolje sode bikarbone
  • 1 šolja tople vode

Dozvolite da se raspusti, a odnose se na vlasište i kosu. Masaža. Može se koristiti nakon regularnog šamponiranje ili umjesto njega.

Soda bikarbona regenerator

  • ½ šolje sode bikarbone
  • 1 šolja svoj omiljeni uređaj

Mix temeljito i glatka na kosu. Ostavite da odstoji sa tuš kapa za 15-20 minuta. Isperite.

Koja je vaša iskustva sa soda bikarbona?
load...