Da li je mineralno ulje postalo loše rap? | BA.inspinre.com
Modu

Da li je mineralno ulje postalo loše rap?

Da li je mineralno ulje postalo loše rap?

Mineralno ulje je pronađena u kozmetičkim i osobne proizvodi za njegu za 100 ili više godina, jer je odličan lubrikant koji je lagan i nemasna. Međutim, u posljednjih nekoliko godina je stvarno pao u nemilost s potrošačima iz raznih razloga, među njih je zabrinutost zbog sigurnosti. Takođe može biti žrtva negativnih marketing jednostavno zato što je nepretenciozan i jeftino, što nije nužno prednost kompanijama trošenje vremena i novca u razvoju novih materijala za njegu kose. Hajde da pobliže pogledamo mineralna ulja i vidjeti o čemu se radi, odakle dolazi, i ono što radi za kosu, tako da možemo napraviti informirane odluke bez uticaja marketing programa.

Što je Mineralno ulje?

Mineralno ulje je mješavina jednostavnih ugljikovodika molekula različite molekularne težine proizlaze iz procesa nafte pucanja. To je jeftina nusprodukt utvrđeno da su lako pročišćene i koristan u raznim aplikacijama za koje je potreban lubrikant. Mineralno ulje je mješavina srednje do dugolančanih alkana (15-40 ugljikovih) sa općim formule CnH2n + 2. Ne postoje drugi elementi prisutni u mineralnom ulju. Molekularnu strukturu ovih materijala je vrlo jednostavan, vrlo stabilna i nonreactive.

load...

Nafta pucanja

Sirova nafta je ogroman organski juha, koja sadrži mnogo različitih molekula na bazi ugljika različite molekularne težine. Proces naftnih pucanja koristi termalni i drugih katalitičke način da se probije ove molekule dolje u lakši, manje molekule kao što su oktana, koji su veoma poželjna kao gorivo jer su lako zapaljive i učinkovit. Ostale komponente, kao što su veći ugljikovodika molekula koje čine mineralna ulja, parafin, i vazelina, su nusprodukti ovog procesa i odvojeni su se preko destilacije. Opasniji nusprodukata procesa nafte pucanja, kao što su benzen, lako se razdvojili zbog velike razlike u molekularne težine.

Sigurnost

Kao nusprodukt neophodan proces za energetske potrebe, mineralnih ulja je izuzetno jeftin aditiv koji, naravno, daje prednost sa formulatori nastojanje da se poveća profitne marže na njihove proizvode. To nije toksičan materijala i smatra se izuzetno sigurna i efikasna za njegu kože i kose sastojak. To je zaista dobila lošu reputaciju na internetu i u određenim marketinškim kampanjama, ali empirijski dokazi i podaci jednostavno ne podržavaju ovaj.

Kozmetika razred mineralno ulje prolazi kroz rigorozan proces pročišćenja prije nego što je prodaje kao sirovina, a ne sadrži rezidualni opasne komponente procesa naftnih pucanja. Molekula koja je sastavljena su inertni, netoksični, i nonreactive, što ih čini siguran za upotrebu u vanjskim aplikacijama. (Postoje neki rizici povezani sa unutrašnjim potrošnje mineralnih ulja, jer može blokirati apsorpcija nutrijenata.)

Mineralno ulje za dlake

Mineralno ulje je dobar lubrikant, a time i nastupa kao Detangler. To depoziti na površinu vlasi kose i oblike filmova koji su dovoljno debeli da se maskira nepravilnosti u zanoktica strukture, što mu daje fantastičan izglađivanje i ublažavajući svojstva. To značajno smanjuje mokrim češljanje snage i može pomoći u sprečavanju pucanja. Film formira mineralnih ulja na kosi je okluzivnu, što znači da sprečava prolaz vode kroz njega u oba smjera. Dakle, to djeluje kao zaštitnu barijeru koja pomaže u zadržavanju vlage sprečava širenje vode iz unutrašnjosti kosu u okruženje u suhim uvjetima, a to pomaže da se smanji kovrče sprečavajući prodor vlage u kosi u vlažnim uslovima. Također je utvrđeno da se smanji šteta kosi uzrokovane kemijskih Relakseri, tako da je često uključen u tih proizvoda.

load...

Mineralno ulje je na snazi ​​na povećanje pregib formiranje i uvijaju grudica kao dobro. To je u mogućnosti to učiniti, jer filmova formira na površini vlasi kose. Filmovi vrše kapilarne sile između susjednih pramenova, što dovodi do toga da se privlače i drže jedna drugoj. Ovaj fenomen je poznat kao kapilarni prianjanje. Kapilarnu prianjanje za mineralna ulja i dalje je prilično konstantna tokom vremena, tako da ako možete upravljati da se ne nositi kosu puno, to može pomoći u pregib zadržavanja tokom dana.

Mineralno ulje je potpuno hidrofobni (voda mrze), i zbog toga je potrebno oprati sa šamponom tenzida sadrže. To se lako uklanja međutim, i ne zahtijeva oštre proizvode. Nešto što sadrži blagih tenzida, kao što su natrij cocoyl isethionate ili kokamidopropil betaina bi trebao biti potpuno u redu. Još jedna stvar biti svjestan je da se prljavština se često privlače ove jednostavne organske ulja, i tako drugi ili treći dan kosa može početi gledati malo neuredna, ovisno o vašem okruženju.

Zaključak

To je moje mišljenje da je mineralno ulje nije jedan od onih materijala koji se moraju izbjegavati po svaku cijenu. To daje neke prilično pristojan koristi, i ne bih osobno odbaciti potencijalni proizvod samo zato što je to bilo na listi sastojaka. Izgleda kao da je posebno korisno ako živite u vrlo suho ili vrlo vlažnom klimom ili ako koristite kemijske Relakseri bilo koje vrste. To sigurno ne može dostaviti isti nivo performansi i neke biljna ulja ili čak i neki od sintetičkih polimera ovlaživači, ali svakako može biti adekvatna.

Reference:

J Cosmet Sci. 2007 Mar-Tra; 58 (2): 135-45. Efekt ulja filmova na upijanje vlage pare na ljudske kose. Keis K, Huemmer CL, Kamath YK.TRI / Princeton, Box 625, Princeton, NJ 08542, Sjedinjene Američke Države.

J Cosmet Sci. 2003 Mar-Tra; 54 (2): 175-92.Effect mineralnih ulja, suncokretovo ulje, i kokosovo ulje na prevenciji oštećenja kose. Š TE NJ, Odjel za razvoj Mohile RB.Research i, Priroda Care Division, Marico

load...