4 razloga zašto je tvoja ćelavost stvarno velika stvar | BA.inspinre.com
Modu

4 razloga zašto je tvoja ćelavost stvarno velika stvar

4 razloga zašto je tvoja ćelavost stvarno velika stvar

Za razliku od gubitka kose kod muškaraca, žena gubitak kose može obično početi u bilo kojoj dobi preko 50 ili kasnije, ne mogu imati nikakve očigledne nasljednih udruženje, i ne mogu doći u prepoznatljivom "žensko-pattern alopecija" difuzne istanjenja preko vrha skalpa.

Žena koja uoči početka gubitka kose ne može biti siguran da li je gubitak će biti privremena ili trajna. Na primjer, ako je došlo do nedavnog događaja kao što su trudnoća ili bolesti, to može biti razlog za privremeno kosu razrjeđivanje. Žene imaju tendenciju da imaju manje očigledno obrasce gubitka kose nego muškarci, a vrste ne-obrazac gubitka kose su češći kod žena nego kod muškaraca, prema dr Diep na Medicinskom transplantacije kose i estetike u San Franciscu. Dijagnoza gubitka kose u žena treba od strane obučenih i iskusnih liječnika. 

load...

Androgene alopecije

Ženama kao kod muškaraca, najverovatniji uzrok gubitka vlasišta kose je androgene alopecije, naslijeđena osjetljivost na efekte androgena (muških hormona) na folikule vlasišta kose. Međutim, žene rijetko razvijaju "cue-loptu" izgled često vide u muško-obrazac androgene alopecije.

Obrasce ženskog androgene alopecije mogu značajno razlikovati po izgledu i uključuju:

  • Difuzni prorjeđivanje kose tokom cijelog vlasišta, često s više primjetno razrjeđivanje prema zadnjem vlasišta.
  • Difuzna razrjeđivanje preko cijelog vlasišta, s više primjetno razrjeđivanje prema prednjem dijelu vlasišta, ali ne uključuje frontalni kose.
  • Difuzna razrjeđivanje preko cijelog vlasišta, s više primjetno razrjeđivanje prema prednjem dijelu vlasišta, uključujući i ponekad krši frontalni kose.

Za razliku od slučaja za muškarce, razrjeđivanje vlasišta kose kod žena zbog androgene alopecije ne ravnomjerno raste manji promjer (miniaturize). Žene sa gubitkom kose zbog androgene alopecije imaju tendenciju da imaju Smanjenjem vlasi varijable promjer nad svim ugroženim područjima vlasišta.

Dok Smanjenjem dlake su karakteristika androgene alopecije, minijaturizacija može biti povezana sa drugim uzrocima i nije samo po sebi dijagnostička funkcija androgene alopecije.

Kod žena u postmenopauzi, kosa može početi da miniaturize i postane teško stilu. Precizan dijagnozu treba od strane specijaliste lekara kose restauracije. Ako se ne liječi, ovaj gubitak kose povezan s ranim pubertet može napredovati do naprednijih gubitka.

Non-Uzorak Uzroci ženski gubitak kose

Trichotillomania je kompulzivni čupanje kose. Gubitak kose zbog Trichotillomania obično neujednačen, kao kompulzivni kosa izvlakači imaju tendenciju da se koncentriše na povlačenje u odabranim područjima. Gubitak kose zbog ovog razloga ne može se tretirati efikasno do psihološke ili emocionalne razloge za Trichotillomania efikasno rješavati.

load...

Alopecia areata je moguće autoimuni poremećaj koji uzrokuje neujednačen gubitak kose koja može biti u rasponu od difuzno razrjeđivanje opsežnim područja ćelavost sa "ostrva" zadržane kose. Medicinski pregled je potrebno uspostaviti dijagnozu.

Trokutasti gubitak alopecija kose u temporalnom područjima ponekad počinje u djetinjstvu. Gubitak kose može biti potpuna ili nekoliko dobro, dlaka tanak promjera može ostati. Uzrok trokutastog alopecije nije poznat, ali se stanje može se tretirati medicinski ili hirurški.

Ožiljaka alopecija gubitak kose zbog ožiljaka vlasišta područja. Ožiljaka alopecija obično uključuje vrhu vlasišta i javlja se uglavnom kod žena. Stanje često se javlja u afro-američkih žena i vjeruje da je povezana s upornim čvrsto pletivom ili "kukuruz-veslanje" vlasišta kose. Oblik ožiljci alopecije također se mogu javiti kod žena u postmenopauzi, povezana sa upalom folikula i naknadne ožiljaka.

Telogena effluvium je čest tip gubitka kose dolazi kada se veliki postotak vlasišta dlaka prešla u "otpuštaju" fazu. Uzroci telogena effluvium može biti hormonalni, nutritivni, droge povezane, ili stres-povezane. Loose-anagene sindrom-a stanje se javlja prvenstveno u plavokosi lica u kojima vlasiste je labava u folikule kose i lako se vadi češljanja ili povlačenjem. Stanje se može pojaviti u djetinjstvu, a može poboljšati kao osoba stari.

Dijagnostici i liječenju

Ako ste žena s razrjeđivanje ili izgubili vlasišta kose, vaš prvi neophodni korak je da je stanje pravilno dijagnosticirati specijaliste lekara kose restauracije. Nakon što se dijagnoza, lekar će preporučiti pristup efikasne medicinske ili kirurško liječenje.

Ovo je ažuriran za jasnoću i pravovremenost. Ponovo objavljeno uz dozvolu iz Međunarodnog društva za dlaka restauriranje kirurgiju. Za više informacija, molimo posjetite www.ISHRS.org

load...