Zaštitite kosu od sunca | BA.inspinre.com
Ljepota

Zaštitite kosu od sunca

Zaštitite kosu od sunca

Foto ljubaznošću Afrike Miranda

Kao ljeto približava, mi smo privučeni na otvorenom, bez obzira da li na jedan dan na plaži, nekoliko sati na terenu za golf, popodne na bazenu, ili tropski odmor na nedelju dana na suncu. Svi znamo opasnosti od sunčevih zraka na našu kožu, a većina nas dosta predostrožnosti da se zaštitimo od tih štetnih UV zraka, kada se bave ove vrste aktivnosti na otvorenom, ali šta da radimo da zaštitimo našu kosu? Možda se pitate zašto je naš kosi je potrebna bilo kakve zaštite od sunca na sve. Na kraju krajeva, on je mrtav već, zar ne? Moglo bi vam se čuli da kreme za sunčanje je važno za kosu, ali može biti zbunjeni o tome zašto je važno ili šta tražiti u proizvodu. Evo nekih uvid u važnost zaštite kosu od štetnih zraka sunca.

Zašto je to bitno?

Većina nas su upoznati sa posvjetljenje naše kose koji se javlja kada smo provode sate na suncu u ljetnim mjesecima. Za mnoge ljude to je čak i poželjno nuspojava sunčanje. Međutim, ovaj efekt je dokaz uništavanje pigmenta u kosi, kao direktna posljedica izazvanih UV zračenjem oksidacije melanina čestica u korteksu. Ovaj efekt je posebno poražavajući za one od nas koji se oslanjaju na čuda boje za kosu za poboljšanje naše prirodnije boje, jer molekuli se koristi u boje za kosu dodati boju kose su još podložni degradacije preko ultraljubičastog zračenja. UV zračenje može izazvati rascjep molekularnih obveznica u kosi, na kraju dovodi do frakture kutikule i korteksa. To može dovesti do suhe, lomljive kose, grube teksture iz oštećene zanoktice, ispucale vrhove i lom.

load...

Ono što možemo učiniti?

Rješenje je prilično jednostavno. Ne možemo nositi kapu ili šal svaki dan, što stvarno ne mora biti prihvatljivo rješenje za sve, ili možemo koristiti proizvode koji sadrže zaštitu od sunca kako bi dali kosu istu zaštitu dajemo našu kožu. Ovi proizvodi su visoko efikasna u prevenciji gubitka boje, pogotovo ako se svakodnevno koriste proizvode, i štiti kosu od slučajnih oštećenja od sunca koji se akumulira kada će o našim normalnim rutine. U stvari, to je bio razvoj proizvoda s ciljem očuvanja boje koja je dovela do procvata formula koja sadrži UV apsorbere u njima. Postoje mnogi dostupni novih proizvoda koji sadrže kreme za sunčanje, uključujući i šampona, isperite-off uređaja, ostavi u uređaja i oblikovanje proizvoda.

UVA? UVB? - Ono što u svijetu?

Ultraljubičasto zračenje je mali dio cijelog spektra elektromagnetskog zračenja. Okruženi smo sve vrste elektromagnetskog zračenja u svakodnevnom životu. Drugim dijelovima spektra su gama zraka i x-ray regija, vidljivi spektar svjetlosti, infracrvena, mikrovalna pećnica i radio talasa. Svaka regija zauzima određeni opseg talasnih dužina i energije u spektru. Ultraljubičasto zračenje (UV) zauzima rasponu valnih dužina (320-400 nanometara) direktno uz vidljivu svjetlost (400-700 nanometara), sa manjim valne duljine i veću energetsku nego vidljivu svjetlost. Što je veća energija talasa, veći potencijal koji ima interakciju sa i reagiraju s našim krhkim ljudskim organima. To je razlog zašto je toliko oprez kada se susrećemo x-zrakama u medicinskim testiranja. Na sreću UV zrake se lakše boriti od x-zraka, zbog čega ne moramo nositi olova odijela kad idemo na plažu.

UV spektar se obično provalio u dvije regije: UVA i UVB. UVB sastoji uski bend sa talasne 280-320 nanometara i obično se povezuje sa izaziva opekotine. UVA je širi opseg, 320-400 nanometara. Ove niže energije valova Smatra se da je izvor većine starenja izazvanog suncem.

Šta sastojci učiniti trik?

Postoji nekoliko vrsta sastojaka koji mogu pomoći u sprečavanju oštećenja od sunca na kosu i kožu. Dva priznata klase za sastojke za zaštitu od sunca su UV-apsorberi i UV-blokatore. UV blokatore rade fizički blokiraju UV zrake od kože ili kose. Oni su na snazi ​​u cijeloj UV spektra i da su netoksični i ne iritira kožu. Međutim, osobina koja im daje sposobnost da funkcionišu u svojstvu kreme za sunčanje također ima tendenciju da ih se pojaviti prilično neprozirna i bijele u primjeni. Ovo ih čini vrlo nepoželjna u aplikacijama za njegu kose, jer bi kosu pojaviti dosadan i beživotan. Rađeno je i učinjeno da prevaziđe tu prepreku, ali za sada UV-apsorberi su sastojak izbor za većinu proizvoda za njegu kose.

UV-apsorberi obično organski spojevi koji sadrže konjugovanom dvostruke veze (obično aromatičnog prstena) i kisika sadrže karbonilne grupe. Većina ovih molekula funkcionišu tako što apsorbuje energiju od UV zračenja, što ih stavlja u povišenom energetskog stanja. Zatim su podvrgnuti ono što je poznato kao vibratorno opuštanje tranzicije koja ih vraća u normalan, osnovno stanje. Oni onda može apsorbirati više fotografija-energije. To omogućava zaštitu od sunca molekula da ostane na snazi ​​za jedan duži vremenski period. Neki drugi UV-apsorberi zapravo prolaze kroz reakciju koja je na kraju ih čini neefikasnim kao krema za sunčanje. Međutim, oni imaju veliku početnih zaštitu od sunčevih štetnih zraka, te su na taj način koristan za kratke izlete. Primjer za to je avobenzone.

load...

Većina UV-apsorberi funkcionirati jako dobro bilo u UVA i UVB regionu, ali ne u oba. Iz tog razloga, mnogi se koriste u kombinaciji jedan s drugim u formulacijama dizajniran da pruži najbolju pokrivenost od oštećenja od sunca.

Bilo je i nekih novih razvoja polimernih UV-apsorberi dizajniran posebno za proizvode za njegu kose (Solamer, po Nalco). Pravu prirodu tih polimera je još uvijek u vlasništvu, ali se može pretpostaviti da sadrži više mjesta za UV-apsorpcije kroz mehanizam ranije opisane u ovom članku. Na više lokacija za UV-apsorpcije bi ovi polimeri vrlo efikasan u proizvodima za njegu kose. Proizvođač tvrdi odličan topljivost polimera zadržavajući da će biti materijalno na kosu kada se primjenjuje.

U zaključku, smo naučili važnost zaštite kosu od štetnih zraka sunca. Mnogi noviji proizvodi imaju sastojke UV-apsorbuje u njima, tako da izbori postaju široko dostupna. Provjeriti pri dnu liste sastojaka za neke od molekula navedenih, pokušajte neki proizvod na kosu, i izaći i uživajte u ljetu! Imajte na umu da su mnogi od kreme za sunčanje aditiva su rastvorljive u vodi, tako da je poželjno da se ponovo prijavi zaštite kosu periodično ako učestvuju u sportovima na vodi.

UVA amortizeri

  • Oksibenzon
  • Avobenzone
  • Dibenzoyl methanes
  • Benzophenones
  • UVB amortizeri
  • P-aminobenzoic kiselina (PABA) i derivata
  • Kamfor derivati
  • Cinnamates (oktil metoksi cinamat, etilheksil cinamat)
  • Salicilati
  • Phenylbenzimidazole sulfonska kiselina
load...