Ovo se bavimo alopecijom | BA.inspinre.com
Ljepota

Ovo se bavimo alopecijom

Ovo se bavimo alopecijom

L

Foto: Ron Batzdorff / NBC | 2017 NBCUniversal Media, LLC

NBC hit drame TV serije, "This Is Us", je poznat po svojoj sposobnosti da vas odvesti na emotivno putovanje i osvijetliti i temama koje su obično teško za većinu porodica varenje. Oni su zamišljeno obratio razvod, zloupotrebe droga i usvajanje, au jednom nedavnom epizodi oni riješiti alopecija i zamršenost od prirodne kose. U konkretnom epizodi, naš omiljeni lik, Beth Pearson, razgovarali o važnosti brige o sebi i kako pravilno briga za prirodne kose, posebno kada se radi sa gubitkom kose, tabu tema za većinu ljudi, ali posebno u afro-američke zajednice.

Deja, igra Lyric Ross, je Randall i Bet Pearson usvojena kćerka (privremeno), koji prolazi kroz težak period u životu. Njena majka je u zatvoru, a ona živi sa Pearsons, polako prilagođava svoj način života. Tokom epizode, ona je odbila da opere kosu za dvije sedmice kada Bet primijetio miris. Nakon što vrijeđa Žena na kuglani, Deja konačno odluči pitati Beth da to uradi. Bet četke kroz kosu primeti pregršt ćelav mjesta. Deja ih priznaje, priznajući da joj se stanje pogorša u vrijeme stresa. Beth joj tješi dijeleći osobne priče kosu i omogućava joj do znanja njena sestra ima alopecija. Beth nudi pletenicu kose Deja je da sakrije ćelav mjesta.

load...

Oči odmah nabubri i usporava žestoku

Zašto je ova tema toliko važno?

Čestitam 'This Is Us' za dovođenje ovu priču na svjetlost na takav autentičan način koji nas podsjeća na važnost stvaranja informativnog još pravi dijalog oko osjetljivim temama kao što je alopecija. Većina žena osjećati je sramota da podijele svoje iskustvo sa alopecija sa drugima, a kamoli tražiti tretman. Svi znamo Deja ili Beth, i ja cijenim koliko dobro oni istraživali ovu temu, pogotovo jer je to uobičajena među afro-američke žene. Budući da Deja je tinejdžer, to je rasprostranjeno uvjerenje da je gubitak kose i proređivanje je pitanje koje utiče samo stariji ljudi, što nije istina. Dok polovina svih žena starijih od pedeset gubitak kose iskustvo zbog hormonalnih uzroka, muškarci i žene bilo koje dobi mogu patiti od gubitka kose već njihove sredine-20.

Što je alopecija?

Prema Nacionalnoj Alopecia areata Foundation, ili NAAF "Alopecija areata je često autoimuna bolest kože, što uzrokuje gubitak kose na vlasištu, licu i ponekad i na drugim dijelovima tijela. U stvari, to utječe na čak 6,8 miliona ljudi u SAD "Ono što je još zanimljivo je da je prema istraživanju Johns Hopkins Medicine, jedna trećina od afro-američkih žena pate od vuča alopecija sa jakim vezu sa vlasišta povlačenjem frizure. Ono što je možda najviše zabrinjava je da je većina tih žena ne traže konsultacije ili smjernice.

Želite saznati više?

Ako ste doživljava gubitak kose ili stanjivanje, shvatiti da niste sami. Nema potrebe da se osjećaju neugodno ili sramota traže smjernice i uzimanje odgovarajuće korake kako bi dobili više edukacije o ovom stanju. Ovde u NaturallyCurly, želimo nastaviti s pružanjem sigurnog prostora da dijele resurse i informacije kako biste saznali više o alopecija i važnosti traže smjernice. Ako ste doživljava gubitak kose i imaju potrebu za nekim podrške, pogledajte ove članke ispod:

Što trebate znati o prebivalištu i gubitak kose

load...

Potraži ove Anti-Loss Sastojci u Vaši proizvodi

Popravak Thin Ivice

15 situacijama kada treba da vide na Trichologist

Da li ste videli ovu epizodu? Ako je tako, kakve su bile tvoje misli?

load...