To je ono što trebate znati o zapaljenosti glave | BA.inspinre.com
Brendovi

To je ono što trebate znati o zapaljenosti glave

To je ono što trebate znati o zapaljenosti glave
Fotografija ljubaznošću Poike - Getty Images

Upala vlasišta je izazvan infekcijom, iritacije ili alergijske reakcije koja se javlja na koži. Upala je način na koji telo ispravljanja problema.

Prema Livingstrong "[upaljene vlasišta] ima tendenciju da lokalizuju na određene dijelove kože glave, ali to može uzrokovati rasprostranjen breakouts. Tipično, upala vlasišta oblika s druge znakove i simptome kao što su suhe kože, skaliranje, osip i svrbež. A zdravstvenog radnika mogu pomoći u dijagnostici i liječenju pojedinačnih uzroka upale vlasišta. "

Ako upala postoji u koži predugo, može izazvati autoimunu reakciju i greškom imuni sistem napada zdrave stanice pogrešno ih kao štetan. To može dovesti do ožiljaka alopecija kao folikulitis decalvans ili ne-ožiljaka alopecias kao alopecija provetriti.

Šta je folikulitis decalvans?

Folikulitis decalvans je vrsta ožiljaka gubitka kose koji se javlja kada je prisutan u folikul dlake upale. Ova vrsta gubitka kose dovodi do uništen folikula, a kosa koja je ispala neće rasti natrag jer otvore do folikula blizu trajno. Skalp može izgledati crveno i osjećati otečeno.

load...

"Postoje obično okrugla ili ovalna zakrpe gubitka kose u kojoj se nalaze pustule oko folikula (perifollicular pustule)", navodi se Dermnetnz. Karakteristično je, nekoliko ili više vlasi se može vidjeti kako izlazi iz jednog folikula, tako da je skalp izgleda ' bokorast 'kao četkica za zube. Na kraju vlasi se prolio kao folikul je potpuno uništen, a za sobom ostavlja ožiljak.

Da li postoji tretman možete koristiti da se zaustavi folikulitis decalvans?

Dermnetnz, čini točku reći da "nema stalnog lijek za stanje, ali to se može kontrolirati u izvjesnoj mjeri pomoću lijekova." Ovi lijekovi moraju biti propisane od strane lekara. A trichologist može preporučiti L-tirozin, amino kiselina možete uzeti usmeno koja pomaže preokrenuti auto-imuni odgovor u koži.

Što je alopecija areata?

Alopecia areata je tip gubitka kose, gdje su prisutni folikula. Gubitak kose je u obliku kružnog ili ovalnog zakrpe i mogu formirati bilo gdje na tijelu. Najčešći područja na tijelu pogođeni ovom vrstom gubitka kose su vlasište i bradu. Gubitak kose sporadično pada na vlasište. 

Postoje i druge dvije vrste alopecije areata. Kada je alopecije napreduje do potpunog gubitka kose vlasišta, to se zove alopecija totalis. Gubitak svih dlačica se zove alopecija universalis. Alopecija areata može biti izazvan autoimuna reakcija na koži.

Ono što je autoimuna reakcija na koži?

Autoimuna reakcija se odvija kada je grupa bijelih krvnih zrnaca napadaju druge zdrave stanice folikula kože ili kose. To je odgovornost bijelih krvnih zrnaca da uništavaju zarazne i abnormalne ćelije.

"To je histološki odlikuje T limfocita oko folikula dlake. Ove CD8 (+) NK grupa 2D-pozitivne (NKG2D (+)) T ćelije oslobodili pro-upalnih citokina i hemokina da odbaci kosu ", prema dermnetnz.org

Uzrok ove autoimune reakcije oko folikul nije poznat, ali genetika, stres, trauma glave, virusnih i bakterijskih infekcija, a vakcinacija može biti okidač.

Tretman za alopecija areata

Alopecija areata nestati, ali kosa može trajati nekoliko nedelja ili čak godina da raste. Ova vrsta gubitka kose, ovisno o tome kako teškim, treba da budu tretirani od strane doktora.

load...

Jeste li ikada doživjeli upalna stanja kože glave? Koji metod lečenja je radio najbolje za vas?

Dijele svoja iskustva u komentarima ispod.

load...