Šta čisti sastojak čvršće ili nežnijeg? | BA.inspinre.com
Brendovi

Šta čisti sastojak čvršće ili nežnijeg?

Šta čisti sastojak čvršće ili nežnijeg?

Sastojci čišćenje naći u šamponima pripadaju kategoriji molekula tenzida (površinski aktivnih tvari). Ovi materijali se sastoje od oba polarna i ne-polarne segmente. Polarni segmenti rastvorljiv u vodi i nazivaju se hidrofilni, što znači da voli vodu, dok ne-polarne segmente su samo vrlo malo rastvorljiv u vodi, zbog nedostatka mjesta za povoljne interakcije sa molekula vode. Uslovima hidrofobne (voda u strahu) i lipofilne (voli ulje) se koriste kao sinonimi za opisivanje nepolarnim porcije. Od surfaktant molekule posjeduju i lipofilne i hidrofilne kvalitetama, oni se nazivaju amfifilnih materijala.

Često se hidrofilni dio surfaktant postoji na terminalu kraju molekula, i iz tog razloga, se često naziva kao grupa glavu. Hidrofobne segment linearne tenzida molekula je tipično alkil- ili aril sadrže lanac, a naziva se rep grupa. (Slika 1.) Druge vrste tenzida, kao što su glomazniji malih molekula površinski sa više ili razgranati repovima, amfifilnih polimera i biološki materijali imaju složenije molekularne arhitekture koja im daje različitim geometrijskim oblicima. Mnoge od ovih ne može posjedovati različita glava grupe i rep grupa, ali oni imaju jasno hidrofilnih i hidrofobnih segmentima.

load...

Kada se tenzidi raspršeni u vodu, oni se okupljaju zajedno prvo na površini vode, a zatim na višim koncentracijama, oni se okupljaju zajedno u rinfuzi agregata vode i oblik poznat kao micela. U ovim klastera, ne-polarne dijelove molekula svih gomila zajedno u sredini micele, dok je polarni porcije čine neku vrstu štita na vanjskom obodu micele, stvarajući hidratacije školjke i segregacije hidrofobne dijelove tenzida od većine vode. Ove vrste micela (ulje-u-vodi) može apsorbirati ulje u svoje osnovne i držite ga tako, dok je hidratacija ljuska vrsta drži cijelu stvar zajedno.

Većina tenzida se koristi za čišćenje kose i kože imaju negativno nabijenih ion na čelu grupe (primjer: sulfat) i pozitivno nabijene counterion (primjer: natrij). One se nazivaju anionski tenzidi. Pozitivno nabijene (kationski) tenzidi se obično koriste kao emulgatori kako bi se olakšalo miješanje ulja, kao što su silikoni i drugih polimera. Kationski tenzidi su također privlači negativno naplaćuje površine kože i kose, pa su se također može koristiti i kao blagi uređaj agenata. Zwitterionic tenzidi imaju i pozitivne i negativni naboj. Neki od njih, posebno kokamidopropil betaina, može biti prilično korisno u šamponima i da su često blaži nego neke od tipičnih anionskih tenzida. Nejonski tenzidi uglavnom imaju polarne (ali ne na teret) segmenata s više kisika koji sadrže polovinama (kao što je etilen glikol) i može biti prilično blag i efikasan kao sredstvo za čišćenje.

Zastupanje linearne tenzida molekula

Prilikom određivanja relativne snage detergentnost (sposobnost ulje-skidanje) od surfaktanta, mora se uzeti u obzir različite stvari. Veličina i struktura rep grupe je važno, jer je veličina i struktura polarne grupe glave, kao i veličinu i strukturu counterion (natrij, amonijak, itd). To su kompleksne osobine opisao pojmove kao što su samoorganizacije, kritična koncentracija micele, parametar pakovanje i princip suprotstavljenih snaga.

Suštini, kompaktniji molekula i glavu grupe, efikasnije može spakovati u micela od većih dimenzija i kapaciteta. Micele koje su veće može spakovati više nafte u njih-time i efikasnije u uklanjanju ulja iz kože glave i kose (i drugih površina).

Ja sam svestan da li je neko prošao i sistematski ispitana i rangirana širok spektar tenzida za grubosti na kosi (bih preporuku, ako je tako nešto objavljeno), ali na osnovu onoga što ja znam o njihovoj strukturi, mogu iznio neke nagađanja da relativna grubost za neke od češće korištenih materijala. Ovo nije sveobuhvatan popis, i drago mi je da ponudi mišljenje o bilo naiđete koji nisu na listi (kao što je broj materijala koji se koriste je vrlo velika).

load...

Također, ne zaboravite da performanse surfaktant utiče temperatura, pH, koncentracija tenzida u formuli, dodavanje kreme formuli, a koncentracija od drugih materijala (kao što je dodavanje soli koje pružaju counterions da može smanjiti odbijanja između grupa glave i omogućiti više tenzida da spakuju u micele i ko-tenzida koji obavljaju slično) u formulaciji, tako da je ovo gruba smjernica u najboljem slučaju.

Harsh Surfaktanti

 • Natrij laureth, myreth, lauril sulfat: oštra, malih molekula tenzida, sa vrlo malim polarnim grupa glave
 • Natrij coco sulfat: vrlo malo blaži nego natrijev lauril sulfat, ali ne mnogo (napravljen od kokosa masnih kiselina, a ne pročišćena, ima neke molekule s dužim repom grupama, a neke s kraćim), slično kao natrij laureth sulfat
 • Amonijev lauril i laureth sulfat: vrlo malo manje oštra zbog veće glave grupi (amonij)
 • Natrij C14-16 olefina sulfat: vrlo oštra
 • TEA lauril sulfat: oštra, nešto manje oštra nego amonijev lauril sulfat, (veća glava grupi nego natrija ili amonijev verzije)
 • TEA-dodecilbenzensulfonat: nadražujuće i može se sušenje ako se koristi u previsoka količinama u formuli
 • Natrijev alkil sulfat: oštra
 • Amonij ili natrij xylenesulfonate: prilično oštra
 • Neki Nežniji Surfaktanti

 • Natrij cocyl isethionate: izuzetno nježan
 • Kokamidopropil betaina: blag surfaktant, dijelom zbog svoje zwitterionic karakter
 • Natrijev lauril sulfoacetate: velika molekula surfaktanta, vrlo blaga, vrlo nježan
 • Natrijum cocoyl (ili lauril / Lauroyl) sarcosinate: vrlo blaga
 • Etil PEG-15 cocamine sulfat: vrlo blaga, zbog toga što je velika molekula (PEG modificirani)
 • Dioktil natrij sulfosuccinate (poznat i kao aerosol-OT ili AOT): blaga zbog svoje razgranate strukture
 • Natrijev lauril glukoze carboxylate: vrlo blaga zbog svoje velike strukture
 • Disodium laureth sulfosuccinate: vrlo blaga tenzida
 • Natrijev metil 2-sulfolaurate / disodium sulfolaurate: (sinonim) natrij metil cocoyl ili lauril taurate - blaga, potiče od kokosa masnih kiselina
 • Natrij cocoyl glycinate: blaga
 • Pluronic i Tetronic tenzida (blag, neionskih, biorazgradivi polimernih materijala)
 • polyglucosides: vrlo blaga, neionskih tenzida na bazi šećera
 • Poli decil glukozid carboxylate: vrlo blaga non-sulfat tenzida
 • load...