Misteriozna matematika curlsa | BA.inspinre.com
Brendovi

Misteriozna matematika curlsa

Misteriozna matematika curlsa

Jedan od mnogih zagonetke u svijetu kovrčave kose je da su neki ljudi doživljavaju opuštanje svoje kovrče kao svoju dužinu kose dobitke, dok drugi dožive obrnuto: njihova pregib povećava sa dužinom kose.

Bivši trend ima smisla, bez potrebe da ga puno razmišljati. Dužu kosu ima veću težinu i povukla gravitacije, koja izdužuje i oslobađa uvijanje. Međutim, taj fenomen čini nelogično.

Ovakvo ponašanje može biti tako zbunjujuće, uzrokujući uvojci da nestane sa frizurom ili iznenada početi razvija kao neko raste njihova kosu za možda prvi put. Iako je ovo naizgled suprotnosti mogu biti zbunjujući, pa čak i frustrirajuće, moguće je shvatiti što se događa, ako se pogleda što uzrokuje kosa uvijanje i neke matematičke principe koji se mogu koristiti za opisivanje kovrdžave kose.

load...

Morfologija dlake

Ljudska kosa je čudesno složen biomaterijala, koji se sastoji od mnogih nano skeleti utkane zajedno u zamršene obrasce, kako lijep i funkcionalan. Zgrada blok kose je protein keratin, koji se sastoji od duge lance aminokiselina. Aminokiseline u keratina niti imaju vrlo specifične geometrije obveznica koje daju vlakna za α-spiralni konformaciju. Individualni keratin vlakna povežu sa drugim keratin vlaknima da se formira agregate zove mikrofibrila. Klasteri mikrofibrila povežu u macrofibrillar strukture koji zauzimaju centralni korteks kose. Masne kiseline i zanoktice keratin-based obuhvatio čitav nit.

Kosa keratin ljudski se sastoji od 14 posto sumpora koji sadrže amino kiseline (cistein i cistin). Upravo iz tih aminokiselina da su mnogi od svojstva kose su razvijeni, posebno uvijanje. Kada su dva niti keratina su uz jedan drugi, -SH obveznice obližnje grupe cistina može se oksidira da formiraju disulfid (SS) veza između dva lanca. Ovo je hemijski Crosslink koji povezuje susjedni keratina niti zajedno. Veliki dio disulfidnih veza okrenuti kosu pramen u spiralni uzorak. Susjednih kosa pramenovi imaju tendenciju da preuzme isti obrazac, a zatim se okupljaju zajedno u multi-spiralni strukture koje čine kovrče. Na ovaj način, nanoscopic struktura se ponavlja na makroskopskom nivou. Priroda voli obrasce.

Proces trajne talas iskorištava razbijanjem disulfidne veze, a zatim reformu njih (i formiranje novih) sa kosom zaključani u željeni spiralni oblik.  

Postoji niz faktora koji doprinose stepen uvijenost. Oni uključuju, ali nisu ograničeni na:

  1. Oblik folikula dlake - u obliku suze, cilindrični i ovalno folikula sve proizvode za kosu sa različitim stepenima uvijanje.
  2. Ugao pojava kose iz vlasišta - Super kovrdžava kosa je utvrđeno da izađe iz vlasišta na drugačijeg ugla nego ravna kosa.
  3. Presjeka geometrija vlas kose - Potpuno cilindrične kosu pramenovi su ravne, dok ovalni niti imaju više valovit karakteristike. Stan, vrpce poput lanaca rezultirati izuzetno kinky kovrčave kose.
  4. Količina disulfid obveznica - veća koncentracija disulfidnih veza rezultira izraženiji spiralni uzorak.
  5. Prevladava morfologija korteksa ćelija - Agregacija obrazac macrofibrillar struktura u korteksu utiče na stepen uvijenost.
  6. Prisustvo drugih gena ili proteina - Nekoliko različitih istraživačkih grupa istražuju prisutnost proteina koji čini odgovornim za uvijanje formaciju.
  7. load...

Spiralni strukture

Utvrdili smo da je spirala struktura ponavlja širom kosu od svojih najosnovnijih molekularne blokova u rinfuzi obrazac za kosu. Ali, šta je spirala? Možda se sećate geometriju spiralno stepenište DNK-double helix žal biologije iz srednje škole. A helix je zavojnica vrpce tako zauzima tri dimenzije i upravlja specifičnim trigonometrijske jednadžbe koriste za opisivanje dužine revolucija i ugao teren.

X (t) = r cos t

Y (t) = r sin t

Z = ct

Gdje t = [0,2π], c = konstanta, r = radijus, i 2πc = vertikalno razdvajanje petlji.

Ovaj trodimenzionalni matematika može postati malo nezgodno za vizualizaciju, tako da može biti lakše da otkloni treću dimenziju (z) i mislim da u smislu dvodimenzionalne sine valova. Sine valovi mogu se koristiti za modeliranje mnogo različitih tipova oscilirajući ciklusa koji se pojavljuju u cijeloj prirodi, kao što su zvučni talasi, vidljiva svjetlost valovi, i radio talasa. Trigonometrije, zovemo vremenski period ili distancirati je potrebno završiti jedan puni ciklus period.

Ako bi ispitati spiralu kosu pregib, to bi bilo moguće vidjeti da bi se jedan puni pregib revolucija biti jednaka jedan kompletan ciklus ili sinusoida. Udaljenost potrebna da završe jedan puni ciklus varira za svakoga. Vrlo kinky kovrdžava kosa će završiti više okretaja po istoj udaljenosti od kose koja je manje kovrdžava. Mislim da je to veća učestalost pregib obrazac.

Uzmite primjer tri različite osobe, sa tri različita stepena pregib, svi koji imaju kosu devet centimetara dužine.

Osoba A: Kosa joj je završio jedan pun spirala u jednom inču. U devet inča, to završi devet punu revolucije i čini se vrlo nastrano kovrdžava. Ako je ona da raste to više, težina će na kraju protežu kovrdže se malo, tako da bi je pregib obrazac opusti. Ona bi se reći da ima Tip 4 kosu.

Osoba B: Kosa joj je završio jedan jedan puni spirala svaka tri inča. U devet inča, kosa joj završava puna tri revolucije i čini se da je blago kovrčava. Ako je ona bila je skratiti, čini se valovit ili čak pravo, ali više uzgaja, to bi razviti u dobro definisanim spiralu kovrče. Ona bi vjerojatno može reći da imaju Botticelli ili Tip 3 za kosu.

Osoba C: Kosa joj je završio jedan okretaj u šest inča. U devet centimetara dužine, kosa joj završi samo jedan i pol revolucija i pojavljuje se samo talasasta. Ako je ona da smanji svoju kosu da bude šest inča ili manje dužine, čini se ravno. Da je kako bi se omogućilo da raste kako bi biti vrlo dug (osamnaest inča ili više), ona će početi da vidi proglašen pregib obrazac pojaviti. Ona se može reći da imaju tip 2 ili Tip 3 za kosu, ili čak i ravnu kosu, u zavisnosti od njegove dužine.

Žele više?

Saznajte kako treba rukovati razrijeđenom i domaćih proizvoda. Heads up: to može biti opasno!

Final Thoughts

Ljudska kosa je tako složene strukture, i to varira toliko od osobe do osobe. U spiralni struktura prisutna u našim DNK čini samo po sebi vidljivo na nano-razini u keratina niti koje čine temelj naše kose i to se ponavlja na višim i višim nivoima dok se ne izražava u predivnom spiralnih uvojke naše "kinky- kose "sestre i braća.

Većina nas sa kovrdžave kose nalazimo se sa mješavinom svih vrsta tipova pregib na našim glavama, i trošimo puno vremena i truda pokušava da poboljša, definirati i upravljati njima. Oni sa kosom koja traje duže dužine da zaista razviti i pokazati obrasce pregib bilo bi dobro da to na umu prilikom rezanja od kose. Nedostatak opreza može dovesti do nestanka tih plemenitih kovrče. Ne zaboravite matematika.

Kako bi dobili najbolje rezultate u pregib obrazac, možete shvatiti šta dužina za jednu revoluciju je i držati na umu kada raste ili rezanja kose.

load...