Kakav dizajn toplote radi vašoj kosi | BA.inspinre.com
Brendovi

Kakav dizajn toplote radi vašoj kosi

Kakav dizajn toplote radi vašoj kosi

FOTO TORI Locklear

Do sada ste vjerojatno naišli na kosu tutorial nije u redu što je dovelo do skromni YouTuber Tori Locklear gubi potpuni pramen kose. Zemlja je bila u šoku sa njom kada je shvatila šta visokoj temperaturi učinio joj kosu, a mnogi od nas misli dva puta prije nego što ćete dodirnuti stan željeza ili ponovo provukao štapić našim niti.

Temperature naišao tokom feniranja, ravnim željeza ispravljanje, i vruće procesa curling može biti dovoljno visok da izazove teške traume na kosu. Rezultati ovog mogu uključivati ​​pukotine u zanoktica sloj, mjehurići ili šupljine u korteksu, iskrzani i ispucale vrhove, okrnjen i čupav zanoktice, izbledela boja, smanjenu pregib i povećanje kovrča, kao i, u slučaju Tori je, slomljena niti. Ako je izbjegavanje visokoj temperaturi metode stajling nije opcija, važno je da se mjere opreza kako bi spriječili ili umanjili štetu. Postoji veliki broj proizvoda na tržištu reklamiraju kao zaštitu od toplote sprejeva, losioni i serumi koji tvrde da se spriječi ili popravi štetne posljedice visokih temperatura na kosi. Da li su ovi proizvodi efikasni, i ako je tako, kako oni rade, i koji sastojci su odgovorni za svoj rad?

load...

Heat & Hair

Stan-pegle, curling, pegle, a udarac sušilice sve nametne ekstremnih termičkih opterećenja na pramenove kose. Sa temperaturama koje prelaze ključanja vode (100 ° C) i dostizanje kao visok kao 200 ° C ili više, štete mogu nastati nekoliko različitih mehanizama.

Dehidracija

Jedan topline izazvane fenomen odgovoran za oštećenja kose je gubitak vlage. Molekule vode u korteks, oba slobodna i vezan za keratin proteina, pružiti podršku u kritičnim situacijama na strukturu i svojstva kose. Isparavanje tih molekula zbog primjene topline može mijenjati unutrašnju strukturu proteina i promijeniti intermolekulskih interakcija koje upravljaju mehanička svojstva pojedinih kose niti. To se može promijeniti uvijanje obrasce, uzrokovati kovrča, i dovesti u kosu koja je manje elastičan i više skloni lom. Taktilne oseća kose je manje prijatan previše, koji ima teksturu slame slično. Ova vrsta oštećenja je prilično zajedničko sa rutinskim feniranja.

Rapid gubitaka vode

Ekstremno visoke temperature koje se nailazi u ravnim željeza ispravljanje ili čak ispravljanje koristeći sušilo za kosu i okrugle četke stvoriti intenzivna stanja koja mogu dovesti do vode da se brzo provri ili "flash" off od mjesta na kojima se ona nalazi u unutrašnjosti vratila kose. Ovaj brzi interval može stvoriti šupljine u strukturu kose koja se može vidjeti preko mikroskopije i izgledaju kao nizovi mjehurića u Strand. Oni mogu dovesti do rupture da probilo zanoktica, ostavljajući zurenje mrlje u kosi, što neminovno dovesti do ispucale vrhove i lom. Pukotine se mogu formirati u zanoktica, kao i, što je kosa ranjiv na daljnje gubitka vlage i lom. Ova vrsta štete je i teška i potpuno nepopravljiva.

Protein Šteta

Kosa niti su složene biomaterijala koji proizilaze većinu svoje imovine iz keratin proteina strukture u kutikule i korteksa. Termalna degradacija od stila alati mogu doći preko omekšavanje keratina, prekid trodimenzionalni strukture zbog gubitka vode, a konformacionih promjene u proteinima. Sve ove promjene mogu negativno utjecati na snagu, elastičnost, pregib, sjaj i teksturu kose.

load...

Oksidacije pigmenta čestica

Visoke temperature mogu uzrokovati oksidaciju pigmenata nalazi u kosi, kako one u prirodi i veštačke kose. Ovaj fading je posebno izražen u crvene, auburns i lakši crnka nijanse.

VIŠE: Nakon-Party obnavljanje kose: Treat To Heat Šteta

Proizvoda koji štite

Heat protectants su proizvodi na tržištu s tvrdnjom da ne biste oštetili kosu od visokih temperatura stajling. Mnogobrojna istraživanja su pokazala da to može biti vrlo efikasna u smanjenju, ali ne i eliminaciju termalni traume kosu. Kako oni rade? Ključni sastojci za zaštitu od toplote proizvodi rade u nekoliko različitih načina.

Smanjenje gubitka vlage

S obzirom da je jasno vrlo štetan za kosu gubi plemenitih molekule vode, jedan od ključnih zadataka za zaštitu od toplote je kako maksimizirati i zadržava vlagu. Ovlaživači kao što su pantenol, propilen glikol, i phytantriol se koriste za vezivanje vode koliko je moguće na kosu. Polimeri, silikone, a neki botanički ulja se koriste za brtvljenje vode unutar korteksa. Oni su to postigli po sloj i encapsulating je pramen kose u filmu kroz koje voda ne difuzno. Ispitivanje i kontrolni uzorci i silikon-tretirane kose pramenove preko termogravimetrijska analiza (TGA) je pokazala da silikon tretman značajno poboljšati zadržavanje vlage.

Izolacija od visokih temperatura

Silikone (posebno amino-funkcionalnih, kao što je amodimethicone,) neke polyquats, i kopolimera akrilata posebno su efikasni u minimiziranje štetnih efekata toplinskim oblikovanjem zbog niske toplotne provodljivosti. Kada ravnomjerno raspoređena po cijeloj površini kosu u zaštitni film, ovi materijali se ponašaju kao izolatori smanjenjem prijenos topline iz stajling alat za kosu Strand. Podaci iz termička analiza (DSC-diferencijal skeniranje kalorimetrije) potvrdio je da protok topline je smanjen na uzorcima kose tretirana ove vrste materijala.

Dobavljača sirovina kao što su Dow Corning, Croda i GE su također koristili skeniranje elektronskim mikroskopom (SEM) i mehanička ispitivanja za procjenu razine zaštite od oštećenja koje raznih silikona i zaštitu od toplote polimera, a otkrili su da stvaranja pukotina, oštećenja zanoktica , praznina formacije, i gubitak čvrstoće i elastičnosti svi su smanjeni kada je kosa tretirana sa zaštitu od toplote polimera.

Šta možemo naučiti iz Tori greška

Ako uživate u rezultatima povremeno ravnim željeza ispravljanje ili feniranja kose, zaštitu od toplote proizvodi mogu napraviti razliku u tome kako vaša kosa upravlja tim ekstremnim uvjetima. Međutim, važno je napomenuti da, dok proizvodi toplotnu zaštitu sadrži pravu kombinaciju ovlaživača i izolacijskih materijala može pomoći u smanjenju oštećenja, ne mogu ga potpuno spriječiti. To znači da ako se često koristi toplinskim oblikovanjem, doći će do kumulativna oštećenja. Jedini način da se popravi tu vrstu oštećenja je prekinuti sve pogođenim dužine. Dakle, ako vam je draže da nosite kosu dugo, koristite topline rijetko. Još jedna stvar koju treba imati na umu je da su neki od polimera i silikone koriste ove proizvode na obuhvatio kosu nit može biti teško ukloniti i su poznati po tome da uzrokuje kosu da se osjećaju ljepljiv ili ljepljiv sa upotrebom ponavljanja.

VIŠE: I Tried Dominikanac Blowout

load...